Sarajevo

Snježne padaline izazvale prometni kolaps, gužve i veliki broj nesreća

Snijeg koji je proteklih dana skoro pa neprestano padao izazvao je mnoštvo nevolja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a padavine su izazvale prometni kolaps, gužve i veliki broj nesreća.
AutoMoto / Stanje na cestama | 23. 03. 2018. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO: N1 BiH / Puno problema u prometu

Iz Javnog komunalnog preduzeća Rad za N1 su kazali da je novih 14 centimetara snijega u Sarajevu napadalo u vrijeme najveće prometne špice, što je spriječilo ralice da u vrijeme gužve obavljaju zadatke.

Mrza Ramić, glasnogovornik poduzeća je u razgovoru za N1 potvrdio da su čiste ulice prvog i drugog prioriteta.

"S obzirom na to da je jučer i bez snijega u Sarajevu u razdoblju od pola 4 do pola 6 i obično najveća prometna špica, a baš u tom periodu napadalo je jučer čitavih 14 centimetara snijega. Naše grtalice nisu bile u mogućnosti zbog tih gužvi da obavljaju svoje zadatke na terenu, između ostalog da očiste prometnice kako bi se promet odvijao bez poteškoća", izjavio je za N1 Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

Na terenu je 130 radnika koji rade na ručnom čišćenju nogostupa, stepeništa i mostova, kao i drugih površina koje koriste pješaci, rekao je u telefonskom razgovoru.

Veliki broj prometnih nesreća

Prema objavljenim podacima MUP-a Sarajevske županije, u protekla 24 sata u Sarajevu zabilježeno je čak 36 prometnih nesreća.

Snijeg koji je proteklih dana skoro pa neprestano padao izazvao je mnoštvo nevolja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a padline su izazvale prometni kolaps, gužve i veliki broj nesreća.

U Izvještaju MUP-a SŽ koji je sredstvima informiranja pristigao nešto poslije 02:00 sata ujutro, u glavnom gradu BiH od spomenutih 36 nesreća, samo su dvije bile sa ozlijeđenim osobama. Jedna sa lakšim tjelesnim ozljedama, druga sa težim.

U ostalim nesrećama zabilježena je manja materijalna šteta.

Kolone zbog snijega i leda su bile duge kilometrima. Došlo je do problema i u odvijanju trolejbusnog prometa.

Vremenska prognoza za vikend

U subotu 24. 03. 2018., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne kiša se očekuje u Hercegovini i snijeg na jugoistoku Bosne. Jutarnje temperature od -8 do -2, na jugu od 0 do 4, a dnevne od 2 do 8, na jugu do 11 °C.

U nedjelju 25.03.2018., pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima se očekuje kiša,na planinama snijeg. Bez padavina u Posavini i Krajini. Jutarnje temperature od -5 do 0, na jugu od 2 do 8, a dnevne od 5 do 10, na jugu od 10 do 14 °C.

U ponedjeljak 26.03.2018., pretežno oblačno vrijeme. U Bosni povremeno i ponegdje sa slabom kišom, na planinama slab snijeg. U Hercegovini kiša poslije podne i dio večeri. Jutarnje temperature od -1 do 4, na jugu od 3 do 8, a dnevne od 3 do 8, na jugu od 10 do 15 °C.

Kopirati
Drag cursor here to close