Zahlađenje

Snijeg otežao promet i zatvorio pojedine granične prijelaze

Upozorava se i na mjestimičnu poledicu i savjetuje opreznija vožnja, a iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) napominju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15. travnja.
AutoMoto / Stanje na cestama | 24. 03. 2020. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nove sniježne padaline koje su tijekom i noći i jutra zahvatile Bosnu i Hercegovinu otežale su prometovanje na većini cesta, posebno na dionicama u višim predjelima, javlja Anadolija.

Upozorava se i na mjestimičnu poledicu i savjetuje opreznija vožnja, a iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) napominju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15. travnja.

Zbog intenzivnih sniježnih padalina u Hrvatskoj, za sva vozila zatvoren je GP Izačić-Ličko Petrovo Selo.

Podsjeća se da je Srbija zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza Karakaj, Vardište i Rača.

Hrvatska i Crna Gora zatvorili su granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila. Za tranzitni promet teretnih vozila Hrvatska je odobrila granične prelaze Bosanska Gradiška, Bosanski Šamac i Bijača, a Crna Gora GP Klobuk.

Na GP Bosanska Gradiška duge su kolone teretnih vozila u oba smjera, a na izlazu iz zemlje na graničnim prelazima Bosanski Šamac, Orašje i Klobuk.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH, a potpuna zabrana kretanja na snazi je od 18 do 05 sati. Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina, dok je u vremenu od 20 do 05 sati na snazi potpuna zabrana kretanja.

Apelira se na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od korona virusa.

Od cesta s aktualnim radovima u BiH izdvajaju se Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Trnovo (Krupac), Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Grude-Ljubuški i Jablanica-Mostar (Potoci).

Na magistralnoj cesti Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat prometuje se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati promet kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close