Stanje na cestama

Snijeg na cestama od Posušja prema Jablanici i od Livna prema Glamoču

Ugaženog ili raskvašenog snijega ima na dionicama u višim predjelima, a izdvajamo ceste Posušje - Jablanica, Ključ - Bosanski Petrovac, Livno - Glamoč - Mlinište i Semizovac -Olovo.
AutoMoto / Stanje na cestama | 16. 01. 2021. u 07:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ugaženog ili raskvašenog snijega ima na dionicama u višim predjelima, a izdvajamo ceste Posušje - Jablanica, Ključ - Bosanski Petrovac, Livno - Glamoč - Mlinište i Semizovac -Olovo. Na cestama u nižim predjelima prometuje se po pretežno mokrom kolniku. Na području jugozapadne Bosne mogući su povremeno jaki udari vjetra.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica na svim cestovnim pravcima. Ekipe za održavanje cesta su na terenu i interveniraju na svim dionicama gdje je to neophodno.

Iz BIHAMK-a vozače mole za maksimalno opreznu vožnju prilagođenu uvjetima na cesti. Podsjećaju kako je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila.

S obzirom da su za vikend i početak narednog tjedna u BIH najavljene izuzetno niske temperature, vozače savjetuju da svoje vozilo pripreme za zimske uvjete vožnje:

- Češće palite vozilo kako akumulator ne bi oslabio;
- Provjerite ispravnost akumulatora prije početka radnog tjedna;
- Podmažite gume i brave na vratima vašeg vozila;
- Očistite vozilo od snijega i leda;
- Dopunite gorivo minimalno do pola rezervoara;
- U slučaju potrebe pozovite na broj 1282.

Promet je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor - Jablanica). Putnička i manja teretna vozila prometuju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Tomislavgrad - Kupres - Bugojno i Mostar - Sarajevo - Busovača - Novi Travnik - Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Stupari-Živinice, Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close