Vrijedna Zimska služba

Ralice i bageri na terenu: Makljen čist i prohodan

Tomislav Šimunović, voditelj smjene, kaže da je samo kroz četiri dana prošloga tjedna na Makljenu utrošeno trinaest tona soli i šezdeset tona pijeska.
AutoMoto / Stanje na cestama | 11. 01. 2019. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od glavnih prometnica koja Ramu povezuje sa susjednim općinama svakako je magistralna cesta M16.2 koji od Jablanice, preko Prozora vodi do Bugojna i dalje prema Banja Luci i Zagrebu.

Zbog konfiguracije terena kuda ovaj put prolazi i velike nadmorske visine, tijekom zimskog razdoblja ovaj put vrlo je zahtjevan za održavanje i normalno prometovanje, posebno na prijevoju Makljen, koji je vozačima dobro poznat, a posebno vozačima kamiona.

Unatoč zahtjevnim uvjetima i niskim temperaturama, ove sezone na ovome dijelu nije niti jedan put bilo zastoja niti blokade prometa. Za to je zaslužna vrlo vrijedna ekipa zimske službe poduzeća ''Ceste Mostar'' – punkt Makljen, koja je dežurna 24 sata dnevno i sedam dana tjedno.

Punkt Makljen ima deset ljudi koji su podijeljeni u dvije skupine i na terenu provedu po četiri dana i noći. Njihova ''zona odgovornosti'' započinje od kružnog toka na južnom ulazu u Prozor i završava u Bugojnu kod prodajnog centra Bingo. Ova dionica duga je četrdeset kilometara i ovisno o stanju na terenu, kamioni s ralicom pređu je barem deset puta kroz 24 sata.

Uvjeti rada rad nisu lagani ni za ljude niti strojeve, niske temperature i visoki snijeg dodatno opterećuju strojeve.

Znajući iz dugogodišnjeg iskustva kakvi uvjeti tijekom zimske sezone vladaju na Makljenu, ovaj punkt na vrijeme je pripremio sve potrebno za sezonu, ljude, strojeve i posipni materijal.

Tomislav Šimunović, voditelj smjene, kaže da je samo kroz četiri dana prošloga tjedna na ovoj dionici utrošeno trinaest tona soli i šezdeset tona pijeska.

Da su pripreme za sezonu bile dobre i temeljite, potvrđuje i činjenica da nijedan kamion niti teški stroj, unatoč skoro 24-satnoj uporabi nije imao niti jedan kvar, piše Rportal.

Da ekipa zimske služne na Makljenu svoj posao radi odlično, potvrđuju i vozači brojnih kamiona. Za održavanje i prohodnost imaju samo riječi hvale.

Uz svakodnevne obveze, i zadatke, djelatnici zimske službe stoje na raspolaganju svima kojima zatreba bilo kakva pomoć. Uz to, redovito stoje na usluzi institucijama i ustanovama u Prozoru, od Vatrogasnog društva do Doma zdravlja. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close