Snijeg otežava

Prometna nesreća kod Jablanice, prometuje se jednom trakom

Iz BiHAMK-a navode da se zbog snijega na kolnicima teretna vozila sa prikolicom i šleperi koji ne posjeduju adekvatnu zimsku opremu, isključuju iz prometa.
AutoMoto / Stanje na cestama | 22. 01. 2019. u 11:13 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Snimio čitatelj / Gužva na magistralnom putu M17 kod Jablanice

Zbog prometne nesreće koja se dogodila u mjestu Donja Jablanica na magistralnom putu M-17 Jablanica-Mostar, prometuje se jednom trakom, a dodatne poteškoće na ovoj dionici pričinjavaju i nove snježne padaline, priopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK).

Obavezni lanci

Iz BiHAMK-a navode da se zbog snijega na kolnicima teretna vozila sa prikolicom i šleperi koji ne posjeduju adekvatnu zimsku opremu, isključuju iz prometa. 

I na dionicama Bihać-Bosanski Petrovac i Uskoplje-Prozor, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Nove padaline usporavaju promet i na ostalim putovima u našoj zemlji. Zbog niskih temperatura, upozoravaju iz BiHAMK-a, moguća je poledica, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Ugaženog snijega na kolniku ima na putnim pravcima: Tarčin-Konjic, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Bijeljina, Sarajevo-Foča-Gacko, Han Pijesak-Vlasenica, Novi Travnik-Bugojno, Livno-Kupres, Livno-Bosansko Grahovo i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Na putovima u jugozapadnim krajevima puše jak vjetar koji mjestimično stvara snježne nanose.

Apelira se na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

U Kladnju i dalje stanje prirodne nesreće

''Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padavina, može doći do zabrane prometovanja priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolnik zasnježen, do stvaranja uvjeta za sigurno prometovanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim kotačima koristiti lance na planinskim prijevojima'', navode u priopćenju iz BiHAMK-a.

Na području Tuzlanskog kantona, u općini Kladanj i dalje je na snazi stanje prirodne nesreće, proglašeno 9. siječnja zbog snježnih padavina, piše Fena.

Promet se na području Kantonu Sarajevo odvija bez većih problema. Svi putni pravci su prohodni. Gradski, međugradski, željeznički i zračni promet se odvijaju po ustaljenim redovima vožnje i letenja.

Radnici KJKP RAD čiste prometnice I i II prioriteta, a prometnice III i IV prioriteta će se raditi kad se steknu uvjeti za to. Na održavanju prohodnosti istih angažirano je 40 specijaliziranih vozila, a na ručnom čišćenju preostalog, kao i novog snijega sa pločnika bit će angažirano 110 radnika.

Nevolje sa snijegom i u SBŽ-u

Na području Zeničko-dobojskog kantona promet se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura kolnici su mjestimično zaleđeni i klizavi u utorak ujutro. Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo promet se odvija usporeno i otežano za autobusni promet, zbog ugaženog snijega. Naročito je otežano odvijanje prometuje u višim predjelima.

Na području Srednjobosanske županije promet se odvija otežano zbog zaostalog leda i novog snijega na kolniku. 

Na području Hercegbosanske županije u protekla  24 sata intenzivno pada snijeg. U navedenom razdoblju palo je do 30 cm novog snijega, tako da sada visina snijega iznosi od 40 do 70 cm.

Na putovima B. Grahovo – Resanovci i Livno – Šuica, zbog povremenog snažnog vjetra, dolazi do stvaranja snježnih nanosa pa su mogući povremeni zastoji u prometu, navodi Fena.

Ceste su pokrivene ugaženim snijegom i ledom. Ekipe zimske službe vrše redovne obilaske i  posipanje cesta.

Na putu  M-15  Livno – Šuica zbog guste magle i izlaska divljih konja na kolovoz potreban je dodatni oprez i ograničenje brzine, priopćeno je iz u utorak iz Operativnog centra federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Kopirati
Drag cursor here to close