Korak do Schengena

Nova lokacija: Granični prijelaz Ivanica otvoren za međunarodni prijelaz

Granični prijelaz Vitaljina koji se nalazi na granici sa Crnom Gorom isti dan otvoren je za stalni međunarodni promet putnika u cestovnom prometu.
AutoMoto / Stanje na cestama | 14. 06. 2019. u 18:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stalni granični prijelaz za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Gornji Brgat – Ivanica otvoren je u petak na novoj lokaciji.

Trenutno je u funkciji jedna ulazna i jedna izlazna traka dok se već sljedećeg tjedna očekuje otvaranje još jedne promjenjive trake te još jedne dodatne za autobusni promet, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH).

Granični prijelaz Vitaljina koji se nalazi na granici sa Crnom Gorom isti dan otvoren je za stalni međunarodni promet putnika u cestovnom prometu.

Uz postojeću prometnu infrastrukturu, u funkciji su dvije ulazne i dvije izlazne trake. Sukladno, povećanim potrebama prometa i protočnosti, u svakom trenutku, mogu se otvoriti po tri ulazne ili izlazne trake, jer se radi o trakama koje su reverzibilne.

Otvaranjem GP Vitaljina, u svakom trenutku može se, u slučajevima prometnih nesreća ili bilo kakovih događaja na GP Karasovići, uspješno preusmjeriti promet.

Nova regulacija prometa povećat će protočnost prometa putnika preko graničnih prijelaza sa Crnom Gorom.

Otvaranjem navedenih graničnih prijelaza Republika Hrvatska do kraja je ispunila četiri ključne preporuke u području nadzora vanjske granice te se dodatno približila formalnom zatvaranju i toga zadnjeg područja schengenske pravne stečevine, stoji u priopćenju.

Europska komisija u srijedu je formalno zatvorenima označila četiri područja schengenskoga acquisa: Schengenski informacijski sustav, policijska suradnja, pravosudna suradnja u kaznenim stvarima i zajednička vizna politika.

Krajem prošle, odnosno početkom ove godine, Europska komisija je formalno zatvorenima označila tri područja: zaštita podataka, propisi o vatrenom oružju te povrat i ponovni prihvat.

''Republika Hrvatska u ovom trenutku formalno ispunjava sve uvjete za članstvo u Schengenskom području u sedam od ukupno osam područja schengenskog acquisa, a zatvaranje zadnjeg područja očekuje uskoro'', priopćeno je iz MUP-a RH-a.

Kopirati
Drag cursor here to close