Puuuuše

Nestabilno vrijeme otežava promet u Hercegovini

Poziva se na vozače da budu maksimalno oprezni i da obavezno drže odstojanje između vozila.
AutoMoto / Stanje na cestama | 05. 06. 2020. u 18:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nestabilna vremenska situacija i povremeno jači pljuskovi otežavaju prometovanje, posebno u Hercegovini i jugozapnoj Bosni. Dodatno, poteškoće u jugozapadnoj Bosni pričinjavaju i jaki udari vjetra. Magla smanjuje vidljivost u jugoistočnim krajevima zemlje.

Poziva se na vozače da budu maksimalno oprezni i da obavezno drže odstojanje između vozila. S obzirom da su dani vikenda, pojačana je frekvencija prometa, naročito na izlazu iz većih gradskih zona.

Na magistralnoj cesti Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) večeras od 21 sat do 05.30 sati ujutro, zbog alsfaltiranja, na snazi će biti potpuna obustava prometa. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Obustavljen je promet kroz tunel Ormanica (na putu Srebrenik-Orašje). Vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika koriste obilaznicu u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i prometnicu Srnice Donje-Špionica.

Zbog sanacijskih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf) promet je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na sanaciji mosta preko rijeke Tinje, u mjestu Drenik (na putu Srebrenik-Šićki Brod), prometuje se naizmjenično-jednom trakom (postavljeni semafori). Radovi na sanaciji mosta izvode se i preko rijeke Ljubine, na putnom pravcu Olovo-Semizovac. Za vrijeme radova u funkciji je obilaznica u neposrednoj blizini (naizmjenično propuštanje vozila).

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoceste A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), prometuje se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na regionalnoj cesti Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) zbog sanacijskih radova svaki dan, osim nedjelje, promet je obustavljen od 08 do 16 sati.

Izdvajaju se i ostale dionice gdje je zbog sanacijskih radova izmjenjen režim prometovanja: Jelah-Doboj, Prozor-Jablanica, Srbljani-Bosanska Krupa, Sarajevo-Vogošća, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Ostrožac-Jablanica i Kiseljak-Busovača.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su do 30 minuta, priopćeno je iz IC BIHAMK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close