Nedjelja jutro: Stanje na graničnim prijelazima
Državljani Bosne i Hercegovine koji uđu na područje Republike Hrvatske moraju 14 dana boraviti u izolaciji ukoliko ne namjeravaju nastaviti svoje putovanje u druge zemlje

Nedjelja jutro: Stanje na graničnim prijelazima

AutoMoto / Stanje na cestama | 15. 03. 2020. u 07:16 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa, na svim graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine pojačana je kontrola putnika i robe.

Obustavljen je promet na graničnim prijelazima sa Crnom Gorom: Hum-Šćepan Polje, Vitine-Šule i Deleuša-Vraćenovići.

Na ostalim graničnim prijelazima ne čeka se duže od 30 minuta, navodi BIHAMK.

Iz Granične policije BIH BIHAM je dobio informaciju da državljani Bosne i Hercegovine koji uđu na područje Republike Hrvatske moraju 14 dana boraviti u izolaciji ukoliko ne namjeravaju nastaviti svoje putovanje u druge zemlje.

Što to znači

Zbog pandemije koronavirusa od subote navečer uveden je novi granični režim sa Bosnom I Hercegovinom i Crnom Gorom.

Na području Metkovića nova pravila su uvedena na međunarodni granični prijelaz Doljani, Gabela Polje i Nova Sela te na malogranični prijelaz Unka i Gabela Polje II koji su do sada služili za prelazak lokalnog stanovništva. Prema Crnoj Gori uveden je poseban režim na granične prijelaze Karasovići i Vitaljina, piše Slobodna Dalmacija.

Novi režim primjenjuje se u skladu s međudržavnim ugovorima, a podrazumijeva to da svaka osoba nakon prelaska granice mora u dvotjednu izolaciju. Dakle, i BiH državljani koji ulaze u Hrvatsku odmah idu u samoizolaciju, a i hrvatski državljani koji se vraćaju iz BiH također moraju u samoizolaciju.

Onima koji su samo u tranzitu uzimaju se osobni podaci i evidentira se njihov ulazak i izlazak iz Hrvatske.

Ministar Vili Beroš obrazložio je za Dnevnik.hr tu odluku činjenicom da u BiH postoji lokalna transmisija virusa.

Dodao je kako će popis zemalja biti još proširen, ali nije mogao pobrojati na koje sve zemlje. Samo je istaknuo da će ih biti dodano puno na popis i da epidemiolozi imaju točne popise, koji se dnevno znaju promijeniti i nekoliko puta.

I službenici Postaje granične policije Imotski odmah su pristupili po uputama. Pooštreni režim na snazi je tako na prijelazima Vinjani Gornji - Osoje, potom Vinjani Donji, kao i na tri malogranična prijelaza Slivno, Sebišina i Jovića most.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, tranzit kroz Neum nije dio ove odluke i za sada se promet prema Dubrovniku na graničnim prijelazima Kleku i Bistrini odvija neometano. Neum će podlijegati posebnom graničnom režimu pa tako bez obzira na moguće restrikcije i ograničenja komunikacija prema Dubrovniku neće biti upitna.

Krenuli kamioni

U subotu navečer krenuo je kamionski promet kroz Hrvatsku prema Mađarskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini, potvrdio je Ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Hrvatske Davor Božinović.

Konvoj teretnih vozila koji je zbog epidemije koronvirusa bio zadržan na talijansko-slovenskoj odnosno slovensko-hrvatskoj granici krenuo je u večernjim satima.

Pritom je još jednom demantirao medijske napise da Hrvatska strancima karantenu naplaćuje 500 eura i nazvao to još jednom od lažnih vijesti koje se puštaju u javni prostor.

Kopirati
Drag cursor here to close