Kolone

Kolaps na granicama Hrvatske: Na GP Bregana čeka se osam sati

Uoči božićnih i novogodišnjih praznika, u Hrvatskoj su i danas zabilježena dugotrajna čekanja na nekoliko graničnih prijelaza.
AutoMoto / Stanje na cestama | 19. 12. 2020. u 14:15 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Gužve na graničnim prijelazima

Uoči božićnih i novogodišnjih praznika, u Hrvatskoj su i danas zabilježena dugotrajna čekanja na nekoliko graničnih prijelaza.

Na ulazu u Hrvatsku u Slavonskom Šamcu (Bosanski Šamac) nema dugotrajnih zadržavanja, dok za teretna vozila na izlazu čeka se oko sat.

Kada je riječ o granici sa Slovenijom, na Macelju (Gruškovje) čeka se sat i po, a na Bregani (Obrežje), do osam sati. Na Pasjaku (Starod) oko četiri sata. Duže od sat čeka se u i Jurovskom Brodu (Metlika), Harmici (Rigonce), dva sata se čeka na Lupinjaku (Dobovec), a po tri sata u Bregana Naselju (Slovenska Vas), Cvetlinu (Z. Leskovec), te Razvoru (Bistrica ob Sutli). Na izlazu iz Hrvatske nema dužih zadržavanja.

Na granici između Srbije i Hrvatske na GP Bajakovo (Batrovci) nema dužih zadržavanja, dok na izlazu putnička vozila čekaju oko sat i po, a teretna vozila oko pet sati.

Stožer civilne zaštite RH donio je odluku kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Odluka je stupila na snagu 1. prosinca, a traje do 15. siječnja 2021. godine, podsjetili su iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Putnici koji dolaze iz "zelenih područja EU" ne trebaju PCR test, niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u Hrvatsku.

Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se na Covid testirati pri dolasku u Hrvatsku i biti u samoizolaciji do dospijeća nalaza.

Izuzetak su pogranični radnici, studenti i učenici, pomorci, osobe koje putuju iz nužnih privatnih ili poslovnih razloga te pacijenti koji putuju iz nužnih razloga.

Državljani trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice u RH, osim nekih iznimki koje uključuju negativan PCR test.

Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

Od 1. rujna otvorena su samo tri granična prijelaza između Mađarske i Hrvatske: Duboševica-Udvar, Terezino Polje-Barcs (samo za građane iz Hrvatske i Mađarske) i Goričan-Leteneye. Mađarska zatvara granice za sve putnike koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji (ulaz je omogućen samo za tzv. opravdane slučajeve).

GP Dvor i Vitaljina, prema Bosni i Hercegovini,  otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.

Na GP Gunja, takođe prema BiH, zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

Zbog odluke o ograničenju prometa za teretna vozila u Sloveniji koja je na snazi od 1. lipnja 2019. godine, očekuju se duža čekanja za teretna vozila, osobito na graničnim prijelazima Bregana/Obrežje i Macelj/Gruškovje.

Kopirati
Drag cursor here to close