GP BIH

Gužve na granici, koristite alternativne prijelaze

Inače, zbog pojačanoga prometa na samom jugu zemlje i preopterećenosti određenih graničnih prijelaza
AutoMoto / Stanje na cestama | 27. 06. 2021. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na graničnim prijelazima na izlazu iz BiH još uvijek nema prevelikih zadržavanja, no s toplijim vremenom i već ublaženim mjerama ta situacija polako se mijenja, što su potvrdili iz Granične policije BiH.

''S obzirom na turističku sezonu i ublažene mjere na graničnim prijelazima zbog povoljnije situacije s pandemijom COVID-19, dolazi do povećanja prometa. Trenutačno na graničnim prijelazima nema većih zadržavanja ni gužvi. Otvoreni su svi granični prijelazi za promet putnika i vozila te se mogu koristiti za prelazak državne granice'', kazali su iz GP BiH, piše Večernji list BiH.

Očekujte gužve

Budući da se već ovoga vikenda mogu očekivati veće gužve na graničnim prijelazima koji vode do mora, savjetuje se korištenje alternativnih pravaca kako bi se izbjegla veća zadržavanja.

Kada je riječ o Hercegovini, već je poznato kako su najveće gužve na graničnom prijelazu Doljani, gdje se, prema ranijim iskustvima, na izlaz iz BiH čekalo i do dva sata. Među najprometnijim graničnim prijelazima su i Rača, Orašje, Gradiška, Izačić, Gorica, Bijača, Doljani, Ivanica, Zupci, Šepak i Šamac.

Inače, zbog pojačanoga prometa na samom jugu zemlje i preopterećenosti određenih graničnih prijelaza, preporučuje se korištenje graničnih prijelaza Bijača - Nova Sela koji se nalazi na autocesti, ali i prijelaza Zvirići - Prud, Crveni Grm - Mali Prolog, Orahovlje - Orah, Ivanica - Brgat, Gorica - Vinjani Donji i Osoje - Vinjani Gornji.

Kako bi se izbjegla dodatna zadržavanja na samim prijelazima, mole se putnici da provjere ispravnost dokumenata. Inače, hrvatski državljani iz BiH u Hrvatsku mogu ući na 12 sati i ako nemaju potvrdu da su preboljeli COVID-19, potvrdu o cijepljenju, negativan antigenski ili PCR test. Kada je pak riječ o uvjetima ulaska u BiH, državljani Crne Gore, Hrvatske i Srbije mogu ući bez negativnog testa na koronavirus i potvrde, dok su uvjeti za ostale strane državljane malo drugačiji. -

Strani državljani prilikom ulaska u BiH moraju imati negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati ako dolaze iz zemalja Europe, a ako dolaze iz drugih zemalja, koji nije stariji od 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH, potvrdu o cijepljenju za osobu koja je prije više od 14 dana od dana dolaska na granični prijelaz BiH primila drugu dozu cjepiva protiv COVID-19 ili je cijepljena jednom dozom prije 14 dana i više od dana dolaska na granični prijelaz BiH, ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi te potvrdu izdanu od liječnika o preboljenom COVID-19 u proteklom razdoblju od 14 dana do 180 dana od dana dolaska na ulaz u BiH - objašnjavaju za Večernji list iz GP BiH.

Pridržavanje mjera

Kako su kazali iz GP BiH, od 1. siječnja 2021. do 24. lipnja 2021. na ulazu u BiH i na izlazu iz BiH evidentirane su ukupno 8,641.173 osobe, odnosno državljana BiH, ali i stranaca. Od navedenoga broja, na ulazu u BiH evidentirane su 4,356.892 osobe, dok je na izlazu evidentirana 4,284.281 osoba. - U navedenom razdoblju, dakle, od početka godine, najviše je evidentirano državljana Srbije - 2,121.223, Hrvatske - 1,868.722, Crne Gore - 253.668 i dr. U svibnju 2021. na ulazu i na izlazu iz BiH evidentirano je 1,902.578 osoba (državljani BiH i strani državljani), dok je od početka lipnja do 24. lipnja 2021. godine evidentirano 1,748.217 osoba - kažu iz GP BiH.

Podsjetimo, trenutačno se tijekom ulaska u BiH ne određuju mjere samoizolacije, dok su sve osobe po ulasku u BiH obvezne pridržavati se uputa i poštovati sve naredbe nadležnih epidemiološko-zdravstvenih tijela (socijalna distanca, zaštitne maske, dezinfekcija ruku i dr.)

Kopirati
Drag cursor here to close