Unatoč povoljnim uvjetima

Zimska oprema zakonski obvezna do 15. travnja

AutoMoto / Flash | 30. 03. 2017. u 06:03 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sukladno zakonskim odredbama, od 15. studenoga 2016. do 15. travnja 2017. godine na cestama u BiH sva motorna vozila moraju posjedovati zimsku opremu bez obzira na trenutno povoljne vremenske uvjete.

Zimskom opremu se smatraju zimske gume na sva četiri kotača ili ljetne gume čija dubina profila gazećega sloja iznosi najmanje 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Za teretna vozila i autobuse, osim navedenoga, to su još lopata i vreća pijeska.

Pod zimskim uvjetima prometa na cestama smatra se postojanje najmanje jedne od sljedećih situacija:
a) kada pada snijeg i hvata se na kolniku,
b) kada na većoj površini kolnika ima ostataka ugaženoga i sleđenoga snijega,
c) kada pada kiša i ledi se na kolniku,
d) kada je kolnik zaleđen.

Prema najnovijim informacijama iz BIHAMK-a, na cestama u Bosni i Hercegovini u četvrtak ujutro prometuje se po pretežno suhom kolniku, uz dobru vidljivost.

Promet vozila je slabiji, a izuzetak su prometnice u gradskim središtima, gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan.

Zbog radova na sanaciji klizišta jednom trakom prometuje se na autocesti A-1 dionicama Sarajevo zapad-Lepenica (u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići), kao i na magistralnoj cesti M-18 Simin Han-Priboj (na lokalitetu Banj Brdo).

Od ostalih cesta s aktualnim radovima izdvajaju se magistralne ceste: M-18 Olovo-Kladanj, M-17 Čapljina-Studenci, M-17 Nemila-Žepče-Maglaj i M-17 Jablanica-Mostar.

Apelira se na vozače da na tim dionicama voze smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu prometnu signalizaciju.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close