Stanje na cestama

Kiša i poledica - nužna oprezna vožnja!

Posebno se izdvajaju dionice u planinskim predjelima, kao i mostovima, vijaduktima i prilazi tunelima.
AutoMoto / Flash | 31. 03. 2020. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Niske temperature i pretežno mokar kolovoz na putevima u Bosni i Hercegovini doprinose formiranju poledice, pa se vozači pozivaju na pojačan oprez, javlja Anadolu Agency (AA).

Posebno se izdvajaju dionice u planinskim predjelima, kao i mostovima, vijaduktima i prilazi tunelima.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) skreće se pažnja na učestale odrone zemlje ili kamenja i podsjeća da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15. travnja.

Pojačan je promet teretnih vozila u oba smjera na graničnom prelazu Bosanska Gradiška, kao i na ulazu u BiH na graničnom prelazu Karakaj. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Na snazi je zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH. Na području RS-a zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina. U vremenu od 20h do 05h na snazi potpuna zabrana kretanja na području BiH.

Apelira se na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad od 9 do 15 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close