Vibracije

Zašto smo često pospani dok vozimo

Kako postajemo iskusniji u vožnji - počinjemo voziti mehanički i fluidnije, bez razmišljanja o svakom koraku, a s tim dolaze i problemi.
AutoMoto / Flash | 17. 08. 2020. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoje dokazi da stabilne vibracije automobila na niskim frekvencijama, koje se javljaju tijekom vožnje, smanjuju budnost organizma, izazivajući pospano stanje čak i među ljudima koji su se dovoljno odmarali.

Kad sjednemo u vozilo, nije rijetkost da nam se događa da "uđemo" u neku vrstu automatskog pilota, pri čemu naš um potpuno odluta ili je žrtva pospanosti.

Kako postajemo iskusniji u vožnji - počinjemo voziti mehanički i fluidnije, bez razmišljanja o svakom koraku, a s tim dolaze i problemi.

Duboko u sebi, nije neuobičajeno da ostanemo zaokupljeni vrlo raznolikim mislima i usredotočeni na stvari koje nemaju nikakve veze s onim što se događa ispred ili oko vozila.

Problem nastaje kada se tijekom vožnje pojavi nepredviđeni stimulans (automobil koji nas pretiče ili se pojavi pješak iza nekog kuta i zakorači na put) koji zahtijeva da "napustimo" auto-pilot i brzo reagiramo.

Ako se izgubimo u svojim mislima i reakcija nije dovoljno brza, mogli bismo doživjeti nesreću.

Dakle, kad "automatiziramo" vožnju, to nas sprječava da koristimo mnoge kognitivne resurse za vožnju i postoji rizik da monotonija predugog automatskog ponašanja završi generirajući osjećaj pospanosti.

Međutim, postoji još jedan potencijalni uzrok pospanosti, piše B 92.

Naime, postoje dokazi da stabilne vibracije vozila na niskim frekvencijama, koje se javljaju tijekom vožnje smanjuju budnost organizma, izazivajući pospano stanje čak i među ljudima koji su se dovoljno odmarali.

Nedavno testiranje provedeno sa zdravim volonterima u virtualnom simulatoru koji je reproducirao iskustvo vožnje na auto-putu, pokazalo je da postoji utjecaj vibracija na pospanost, budnost i kognitivne performanse.

Naime, autori istraživanja pokazali su da ako monotonom iskustvu vožnje dodamo i vibraciju niske frekvencije (4-7Hz), osjećaj pospanosti nastaje nakon samo 15 minuta i postupno se povećava.

Također je izrazito oslabljena budnost i kognitivna sposobnost.

Kopirati
Drag cursor here to close