Učenici odgovorili

Zašto je važno vezati se

Mostarski učenici danas su učili, zašto je važno staviti sigurnosni pojas kada se vozi u autu
AutoMoto / Flash | 01. 04. 2019. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Važno je vezati se radi svog zdravlja i sigurnosti. Svi komentiraju vežu se radi policije i kazni jer se naplate velike kazne, ali to nema veze, treba se vezati jer pojas spašava život'', rekao je jedan od učenika Srednje prometne škole  gdje se  danas u organizaciji BIHAMK-a održalo prometno-preventivno predavanje.

Inače, BiHAMK kao jedna od vodećih organizacija u oblasti unapređenja sigurnosti cestovnog prometa u suradnji sa JP Ceste FBiH, a pod pokroviteljstvom Međunarodne Automobilističke Federacije (FIA) nastavlja realizaciju prometno-preventivne kampanje koja se odnosi na korištenje sigurnost u prometu.

Spomenuta kampanja provodi se u okviru UN Dekade, akcije za cestovnu sigurnost, i usmjerena je na podizanje svijesti roditelja o značaju korištenja sigurnosnih pojaseva, te autosjedalica za vrijeme vožnje.

Pored predavanja s prezentacijom, učenicima su se održala i simuliranja prometnih nezgoda korištenjem Simulatora čeonog sudara.

Inače, kampanja će trajati do kraja godine u svim većim gradovima, te je planirano je da kroz simulaciju prometnih nezgoda, korištenjem Simulatora sudara, ukaže na značaj korištenja sustava zaštite.

Video: Sigurno vezani u vozilu

Pored navedenog, planirana je i podjela informativno-edukativnih letaka, naljepnica i majica, dok će u okviru digitalne kampanje na web stranici BIHAMK-a, Facebook-u, Youtube kanalu BIHAMK-a i drugim vanjskim web stranicama biti prikazani video spotovi koji govore o riziku nekorištenja sustava dječije zaštite u vozilu.

Inače, prometne nezgode na bosanskohercegovačkim cestama godišnje odnose više od 300 ljudskih života, dok oko 11.000 osoba bude lakše ili teže ozlijeđeno. Nažalost dio ovih statističkih brojki su i djeca.  Tako je prema posljednjim podacima 2016. godine u BiH smrtno stradalo 12 djece, dok ih je oko 200 pretrpjelo teške tjelesne ozljede.

Statistički podaci pokazuju da svake tri minute na cestama širom svijeta smrtno strada jedno dijete, dok na cestama širom Europe godišnje smrtno strada više od 800 djece uzrasta do 15 godina, dok oko 100.000 bude teško ozlijeđeno. Trideset i šest posto nastradale djece su bili putnici u vozilu. Autosjedalica spašava život Značajan broj dječjih života (80 posto stradalih) mogao bi biti spašen, kada bi koristili jedini sustav zaštite djece u vozilu- sigurnosne autosjedalice.

Nažalost, prema istraživanjima o upotrebi sigurnosnih dječjih autosjedalica koje je proveo BIHAMK, utvrđeno je da je u uvjetima gradske vožnje samo 27,7 posto djece bilo ispravno vezano u dječjem sjedištu tijekom vožnje.

Više o sigurnosnim autojedalicama pročitajte na stranici BIHAMK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close