Ubrzo je uhićen

Zaposlenik Appleu ukrao podatke o autonomnoj vožnji

Jedan je Appleov radnik, zaposlen na tajnom projektu autonomnih vozila, otuđio ponešto hardvera i softvera, no otkriven je i ubrzo uhićen.
AutoMoto / Flash | 12. 07. 2018. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protiv jednog Appleovog bivšeg zaposlenika ovoga je tjedna podignuta optužnica za kazneno djelo krađe, pa je u javnost zajedno s njom dospjelo i više detalja o ovom zanimljivom slučaju.

Xiaoian Zhang je, naime, u Appleu radio na testiranju tiskanih pločica koje su trebale biti korištene za analizu podataka dobivenih iz senzora na autonomnim vozilima. Riječ je o projektu autonomne vožnje na kojem kompanija već nekoliko godina radi u strogoj tajnosti.

Zhang je, zahvaljujući tom radnom mjestu, imao pristup mnogim tajnim podacima što je pokušao iskoristiti. Krajem travnja ove godine odlučio je da će dati otkaz i vratiti se u Kinu, bliže svojoj obitelji, gdje bi trebao raditi za jedan lokalni startup. Odluku je navodno donio za vrijeme kratkog posjeta Kini u travnju, javlja Bug.hr.

O ovoj je odluci izvijestio svoje nadređene, a jedan od njih je prilikom razgovora sa Zhangom uočio njegovo neobično ponašanje i obavijestio o tome sigurnosnu službu Applea. Njezini djelatnici ubrzo su istražili slučaj i – imali su što i vidjeti.

Zhang je u danima prije nego je najavio otkaz eksponencijalno povećao svoju aktivnost na lokalnoj mreži, preuzeo s nje brojne dokumente tehničke prirode, te ih prebacio na prijenosno računalo svoje supruge. Osim toga istraga je pokazala i da je otuđio nekoliko tiskanih pločica i jedan Linux server iz prostorija kompanije – a sve to namjeravao je predati kineskoj kompaniji Xiaopeng Motors.

O svemu je obaviješten FBI koji je lopova uhitio u zračnoj luci protekle subote, netom nakon što je kupio avionsku kartu za Kinu. Zhangu prijeti kazna od najviše 10 godina zatvora i 250 tisuća dolara.

Osim podataka o ovoj krađi, FBI je otkrio i neke dodatne zanimljive podatke o Appleovom tajnom projektu autonomnih vozila. Na ovoj tehnologiji navodno radi oko pet tisuća zaposlenika (od ukupno 135 tisuća zaposlenih u Appleu), a samo manji broj njih ima pristup većoj količini podataka. Ističe se i kako se projekt drži u strogoj tajnosti, iako je kompanija u medijima iskazivala svoj interes za autonomna vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close