Svečano otvorenje punionice

Mostarci, evo prilike za probu električnih automobila

Građani će moći dobiti više informacija o električnim vozilima od ovlaštenih predstavnika auto kuća uz mogućnost probne vožnje.
AutoMoto / Flash | 02. 11. 2021. u 17:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službeno puštanje punionice električnih vozila u rad planirano je u ponedjeljak 8. studenog godine s početkom u 10:00 sati, na parkingu Vijećnice Grada Mostara.

Tom prigodom bit će predstavljeni i pokazani električni automobili koji su trenutno dostupni na bh. tržištu.

Kako navode iz Grada Mostara, građani će moći dobiti više informacija o električnim vozilima od ovlaštenih predstavnika auto kuća uz mogućnost probne vožnje.

Prva javna punionicae

Podsjetimo, iza Gradske vijećnice Grada Mostara ranije je postavljena prva javna dvostrana
punionica električnih vozila koja je već puštena u probni rad u rujnu ove godine.

Instalirana punionica je snage dva puta 22 kW, Model punjenja 3 s dva priključka tip 2 .

Dvostrana punionica omogućuje da se mogu dva električna vozila usporedno puniti a također se mogu puniti električna bicikla i skuteri.

Izgradnja javne infrastrukture

Projekt su financirali Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Grad Mostar, procijenjena vrijednost projekta je 35.000 konvertibilnih maraka, a radove na postavljanju punionice električnih automobila uspješno je izvršila mostarska tvrtka, Unis telekomunikacije d.d. Mostar.

Električni automobili ponovo su postali vrlo zanimljivi, jer je suvremeni održivi razvoj utemeljen na ekologiji i uštedi energije.

Sve veći naglasak na ekološkoj osviještenosti, ali i zbog činjenica da su naftne rezerve ograničene, ponovo postavlja električni automobili u fokus mogućih tehničkih rješenja u prometu.

Razvoj novih tehnologija, posebno u području baterija, omogućuje vrlo kratko vrijeme punjenja vozila, no glavne prepreke omasovljenja električnih vozila u cestovnom prometu su još uvijek visoka cijena i nedovoljno razvijena mreža punionica.

Ključan uvjet za značajno povećanje udjela električnih vozila u cestovnom prometu na području Grada Mostara je izgradnja javne infrastrukture za punjenje električnih vozila odnosno mreže punionica.

Kopirati
Drag cursor here to close