Nizozemska

Zabranjuju vozila koja su proizvedena do 1992. godine

Sud odobrio zabranu za vozila proizvedena do 1992. godine
AutoMoto / Flash | 08. 06. 2018. u 09:19 Anadolija
Kopirati

Najviši upravni sud  Nizozemske donio je presudu prema kojoj je u centru Rotterdama dozvoljena zabrana prometovanja vozila proizvedenih do 1. srpnja 1992. godine, čime je poništena prethodna odluka nižeg suda, prenosi agencija Anadolija.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno vijeće (RvS) je odlučilo da gradske vlasti mogu ponovo proglasiti zonu zaštite životne sredine u centru i u sjevernom dijelu Rotterdama, javljaju lokalni mediji. Zona niske emisije uvedena je 2007. godine kako bi se poboljšao kvalitetu zraka.

Osam godina kasnije vlast Rotterdama odlučila je da proširi ekološku sezonu izricanjem zabrane ulaska u centar grada kombijima i automobilima sa dizel motorom proizvedenim prije 2001. godine, kao i za vozila sa benzinskim motorom proizvedenim do 1. srpnja 1992.

Određene organizacije obratile su se sudu za zahtjevom da ospori odluku uz obrazloženje da vlast nije u obzir uzela interese male grupe ljudi koji posjeduju stare benzinske automobile.

 

Studije su pokazale da svega 0,14 posto takvih automobila sudjeluje u prometu, a prema sudu njihov utjecaj na ekologiju bio je zanemariv.

Potom se Gradsko vijeće Rotterdama žalilo na presudu, a RvS je odlučio da je proširenje zone zaštite životne sredine dio većeg paketa mjera koje bi trebale poboljšati kvalitetu zraka u Rotterdamu.

Prema RvS-u nebitno je da li se odluka odnosi na malu grupu korisnika starih automobila.

Kopirati