Do 2025. godine

Zabranjuju se vozila s dizelskim motorima

AutoMoto / Flash | 02. 12. 2016. u 09:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici Pariza, Madrida, Atene i Mexico Citya tvrde da će do 2025. godine raditi na potpunoj zabrani vozila sa dizelskim motorima, prenosi Agencija Anadolija.

Gradonačelnici spomenutih metropola su na sastanku u Meksiku naveli da je njihov cilj poboljšati kvalitetu zraka u gradovima.

Složili su se da će izdvajati poticaje za vozače koji se odluče za alternativna vozila te da će promovirati šetnju i vožnju biciklom, piše BBC.

Na sastanku gradskih lidera, četvero gradonačelnika je izjavilo da će zabraniti sva vozila na dizel do druge polovice sljedećeg desetljeća i da će se posvetiti tome da na ulicama imaju što više električnih, hibridnih i hidrogenskih vozila.

"Naš grad provodi hrabar plan. Mi ćemo postupno zabraniti vozila koja u velikoj mjeri zagađuju zrak i time pomoći Parižanima konkretnim mjerama", kazala je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

Mnoge predložene mjere u smanjenju zagađenosti zraka imat će korist u smanjenju emisija stakleničkih plinova koje uzrokuju globalno zagrijavanje.

"Kvaliteta zraka koji udišemo u našim gradovima je izravno povezana s borbom protiv klimatskih promjena", izjavila je gradonačelnica Madrida Manuela Carmena.

Kvaliteta zraka glavna je tema rasprave širom svijeta, a ona je često usmjerena na dizelska vozila. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je objavila da godišnje u svijetu tri milijuna osoba izgubi život zbog izloženosti zagađenom zraku.

Dizelski motori u prosjeku emitiraju 15 posto manje ugljendioksida (CO2) u atmosferu od benzinaca, ali u isto vrijeme emitiraju četiri puta više dušik dioksida (NO2) i 22 puta više krutih čestica čađi.

Kopirati
Drag cursor here to close