Sud

Zabranjene registarske pločice zbog Hitlera

AutoMoto / Flash | 15. 11. 2019. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

 

Viši upravni sud u Muensteru zabranio je upotrebu automobilskih registarskih pločica s oznakom ''HH 1933'' zbog toga jer previše asocira na razdoblje nacionalsocijalizma i dolaska Hitlera na vlast te se time kosi s pravilima poštivanja morala i običaja, priopćeno je u petak.

''Kombinacija slova i brojki je, na temelju općeg poznavanja povijesti, pogodna za povezivanje s nacionalsocijalističkim režimom, što se kosi sa zakonom o zabrani kršenja pravila morala i običaja'', stoji u obrazloženju Višeg upravnog suda u zapadnonjemačkom Muensteru.

''HH 193'' asocira na nacionalsocijalistički pozdrav ''Heil Hitler'', a 1933. je godina kada je Hitler na čelu nacionalsocijalista prigrabio vlast u Njemačkoj.

Viši upravni sud time je odbacio tužbu muškarca iz zapadnonjemačkog Viersena, u blizini granice s Nizozemskom, kojemu je nadležna gradska služba prvo dala odobrenje za spomenute pločice, ali ih je nakon pritužbe jednog građanina povukla.

Vlasnik se potom obratio sudu u Duesseldorfu, koji je odbio njegov zahtjev, zbog čega se potom obratio višem sudu u Muensteru, koji je potvrdio odluku nižeg suda.

Uzdizanje i odobravanje razdoblja nacionalsocijalizma u Njemačkoj je zabranjeno Zakonom o širenju nacionalne i rasne mržnje, a za nepoštivanje zakona su predviđene kazne od tri mjeseca do pet godina zatvora, piše Hina.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close