'prljavci'

Za vozače dizela: DPF filter i sve što trebate znati o njemu

Iako nije potrebno da razumijete svaki dio svog automobila, ukoliko vozite dizela novije proizvodnje valjalo bi da ponešto znate o DPF-u.
AutoMoto / Flash | 04. 04. 2018. u 11:59 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi novi dizelski automobili opremljeni su sa filterom čestica ili skraćenica DPF ( Diesel Particulate Filter).  Kao što smo već rekli, kratica označava filter dizelskih čestica i baš kao što mu ime govori, svrha filtera je da zaustavi sitne, ali toksične čestice koje se emitiraju iz ispuha vašeg automobila. Način na koji mnogi DPF filteri funkcioniraju mogu uzrokovati probleme ako se ne pridržava određenih mjera predostrožnosti.


Što je DPF filter?

Budući da dizelski motori sagorijevaju gorivo drugčije od benzinskih, mnogo čađe nastaje kao nusprodukt procesa sagorijevanja. Ova gotovo nevidljiva tvar može uzrokovati značajne zdravstvene probleme u okolišu, a posao DPF-a je da zarobi čestice i uništi ih prije nego što završe u našem okruženju i naškode nam. DPF-ovi su postali standardni u 2009.godini, ali neki dizelski modeli opremljeni su i prije toga.


Čišćenje DPF-a

Dok je prvi posao DPF-a da čestice zadrži, poslije toga mora nekako da ih se i riješi. DPF to čini tako da ih izlaže na vrlo visoke temperature, spaljuje ih i pretvara čestice u bezopasni pepeo, to je proces koji se naziva regeneracija DPF-a.

Regeneracija DPF-a i zašto dizeli mogu biti loši na kratkim relacijama

DPF može započeti regeneraciju na par načina, a za svaki od njih su potrebni ispušni plinovi da bi dobili visoku temperature koja obično iznosi oko 500 stupnjeva Celzijusa. "Pasivna regeneracija" odvija se kada vozite pri većim brzinama od 60 km/h nekoliko minuta i tako DPF redovito čisti svoje zarobljene čestice.

Međutim, mnogi vozači koji žive u gradovima, ili koji voze samo kratke relacije neće uspjeti 'usijati' svoj ispuh do dovoljne visoke temperature za "pasivnu regeneraciju". To obično dovodi do stvaranja čađe, eventualno blokirajući DPF i uzrokujući probleme motora i neiskoristivost goriva. Tad se obično na instrument ploči pali lampica upozorenja.

Ako često ne vozite dovoljno velikom brzinom, motor će pokušati očistit DPF preko "aktivne regeneracije". Preko aktivne regeneracije motor će dozvoliti da se ispušni plinovi dovoljno zagriju kako bi spalili čađu bez potrebe da se vozilo vozi velikom brzinom.

Nažalost, aktivna regeneracija može se dogoditi samo kad se automobil kreće, pa gradski vozači koji obično voze u 'start-stop' promet, ne mogu aktivno regenerirati DPF.

Većina automobila ima dvostupanjski sustav upozorenja. Ako vidite žuto svjetlo, trebali biste dobiti da se DPF regenerira vozeći preko 60 kilometara na sat nekih 10-tak minuta. Ako je upaljena crvena lampica - pravac majstor!

DPF popravak

Ako se uključi svjetlo DPF, obično je upozorenje da uređaj treba čišćenje. Vodič vašeg automobila će vam reći kako voziti da bi se to dogodilo. Ako slijedite ove upute a lampica upozorenja se ne ugasi potrebno je da automobil što prije odvedete na servis.

Ovisno o tome koliko je DPF teško blokiran, distributer može biti u mogućnosti koristit posebne proizvode i tehnike čišćenja DPF-a. Ako ne nudi ovu uslugu, pitajte može li se DPF ukloniti i poslati u specijaliziranu tvrtku za čišćenje. Ukoliko nemate sreće, višak čađe je mogao oštetiti DPF i njegova zamjena mogla bi da vas 'novčano zaboli'.

Razmišljate o uklanjanju DPF-a?

NE. Iako postoji dosta pojedinaca koji nude maknuti DPF iz vašeg automobila, to može završiti samo loše i ništa drugo. Ne samo da ćete uzrokovati nepotrebno onečišćenje okoliša, nego postoji mogućnost da ne prođete tehnički pregled bez DPF-a.

Savjet: Ukoliko posjedujete dizelski automobil, pobrinite se da znate kako se vaš DPF regenerira, tako da to možete učiniti čim primjetite svjetlo upozorenja. Zaustavljanje vozila koje ćete možda učiniti da biste se konzultirali s majstorom ili pogledali što kaže vaš priručnik u automobili može dodatno ugroziti blokadu.

Kopirati
Drag cursor here to close