Država postrožava zakon

Za upotrebu mobitela u vožnji kazna preko 250 KM

Sud u francuskoj ustvrdio je kako vozači ne smiju koristiti svoje mobilne uređaje izvan označenih parkirnih mjesta čak i ako su ugasili motor te upalili pokazivače smjera.
AutoMoto / Flash | 07. 02. 2018. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Le Figaro piše kako se francuske vlasti spremaju na izmjenu postojećih pravila o uporabi mobilnih uređaja u automobilima koja bi trebala biti stroža od pravila koja su trenutačno u uporabi.

Zapravo je riječ o sudskoj presudi u sporu države i jednog građanina koji je uložio žalbu na kaznu koja mu je izrečena tijekom prošle godine zbog uporabe mobilnog uređaja dok je bio zaustavljen i s uključenim pokazivačima smjera (žmigavcima). Sud je presudio kako je dotični vozač ipak kriv te dodatno pojasnio pojam vozača koji sudjeluje u prometu.

Ističe se kako vozači ne smiju koristi svoje mobilne uređaju (kada nisu u hands-free načinu rada) ako nisu parkirani na označenim parkirnim mjestima čak i u slučaju da su upalili pokazivače smjera i ugasili motor.

Kazna za nepoštivanje tog pravila je 135 eura i 3 kaznena boda u vozačkoj dozvoli koja vrijede iduće tri godine.

Postoji jedna iznimka od tog pravila; vozači mogu koristiti mobilne uređaje i izvan označenih parkirnih mjesta ako su doživjeli prometnu nezgodu ili kvar na vozilu.

Kopirati
Drag cursor here to close