Republika Srpska

Za tri dana blokade kažnjene 284 osobe, moguće uhićenje i oduzimanje vozila

Policijski službenici MUP-a RS, kako se naglašava, neće dozvoliti blokadu magistralnih, regionalnih i lokalnih cesta.
AutoMoto / Flash | 13. 06. 2018. u 17:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) su u prethodna tri dana, u kojima su organizirane blokade prometa zbog cijene goriva u tom bh. entitetu, sankcionirali 284 osoba za prekršaje iz oblasti sigurnosti prometa.

I u srijedu apeliraju na građane koji svakodnevno sudjeluju u javnim okupljanjima u znak prosvjeda zbog cijene naftnih derivata, da to rade u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju i na mjestima koja su odlukom grada ili općine određena kao mjesta na kojima je moguće okupljanje građana.

Policijski službenici MUP-a RS, kako se naglašava, neće dozvoliti blokadu magistralnih, regionalnih i lokalnih cesta, jer se obustavom prometa i blokadom cesta ometa normalno putovanje građana zbog čega oni izražavaju nezadovoljstvo. Također, ometa se i normalno funkcioniranje službi kao što su služba hitne pomoći, vatrogasna služba, policija i druga vozila.

Osim toga, ovakav način obustave prometa i blokada cesta je, kako dodaju, u suprotnosti s odredbama Zakona o javnom okupljanju u RS-u, Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH i Zakona o javnom redu i miru u RS-a.

Zakonom o javnom okupljanju predviđena je novčana kazna od 500 do 1.500 KM za osobe koje sprječavaju nesmetan prolazak vozilima policije, hitne pomoći i vatrogasnim vozilima i organiziraju javno okupljanje na magistralnim, regionalnim i lokalnim cestama na način kojim se ugrožava sigurnost prometa, dok je predviđena kazna za pravne subjekte od 3.000 do 9.000 KM.

''Policijski službenici će u skladu sa zakonskim odredbama i policijskim ovlastima, sankcionirati sve osobe koje se ogluše na njihove naredbe i ne prestanu sa činjenjem prekršaja. Takođe, zakonom je predviđena i mogućnost lišavanja slobode osobe zatečene u izvršenju prekršaja, ukoliko postoje okolnosti koje ukazuju da će ponoviti prekršaj ili dovršiti pokušaj prekršaja, kao i mogućnost privremenog oduzimanja predmeta (vozila) koja služe kao sredstva izvršenja prekršaja'', upozoravaju iz entitetske policije.

Iz MUP-a RS ističu da građani RS-a imaju pravo na mirno okupljanje i izražavanje zadovoljstva ili nezadovoljstva na javnom mjestu, ali da pritome ne smije doći do ugrožavanja prava drugih građana i ometanja javnog prometa.

Kopirati
Drag cursor here to close