Manji nameti

Za 200 KM jeftinija registracija u Brčkom nego u FBiH

U Distriktu nemaju nameta kao FBiH i RS.
AutoMoto / Flash | 18. 02. 2019. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Registracija automobila za većinu vozača svake godine predstavlja udar na ionako tanke džepove. No, kada se uspoređuju cijene registracije automobila u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu, razlika je i do 200 KM!

Novinari Avaza su se raspitali u osiguravajućim kućama koliko košta registracija Golfa V dizel, 2010. godište, sa 77 konjskih snaga, motorom 1,6, s normom euro 4.

“Koristili” su i popust od 50 posto na koji ima pravo svaki vozač koji u godini registracije nije skrivio kakau nesreću.

U jednoj sarajevskoj osiguravajućoj kući tražili su sve ove podatke. U svom programu ukucali su navedene karakteristike i rekli konačnu cijenu - 608 maraka.

“Auraosiguranje” iz Banja Luke ima znatno jeftiniju ponudu. Registracija istog automobila košta 470 KM. Razliku u cijeni objašnjavaju time da su putarina, vodoprivreda i njihova usluga jeftiniji nego u Federaciji.

Nazvali su i “Brčko gas osiguranje”. Za razliku od osiguravajućih kuća u FBiH i RS, tražili su samo podatke o zapremini i kubikaži automobila.

''Cijena registracije vašeg automobila iznosi 399 maraka'', rekli su.

Objašnjavajući zašto su jeftiniji, uposlenik je rekao da nemaju nameta kao FBiH i RS.

U Federaciji se, naime, izdvaja 60 KM za putarinu i po 20 KM za trošarinu i vode, dok u Brčko distriktu putarina iznosi 50 KM, administrativna taksa 5 maraka i naknada za vode 9,60 maraka.

Iste cijene na cijelom području BiH vozači plaćaju samo za tehnički pregled, potvrdu o vlasništvu i registraciji, tablice i stiker naljepnicu. Sve ostalo varira od županije do županije, od entiteta do entiteta, pa tako i u Brčko distriktu.

Na pitanje je li moguće iz Sarajeva doći u Brčko i registrirati automobil, iz “Brčko gas osiguranja” rekli su da nije.

''Ako vam je polica prijavljena u Federaciji, registriraš auto u tom entitetu. Isto tako vrijedi i za Republiku Srpsku i Brčko '', pojasnili su.

Kopirati
Drag cursor here to close