Phoenix

Waymo planira otvoriti prvu tvornicu za proizvodnju autonomnih automobila

Waymo je već pokrenuo prvi robotski taksi servis u Phoenixu, a tijekom ove godine namjeravaju otvoriti i prvu tvornicu za proizvodnju autonomnih automobila.
AutoMoto / Flash | 26. 01. 2019. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Wayma su najavili otvaranje prve tvornice na svijetu koja će biti "100 posto posvećena masovnoj proizvodnji autonomnih vozila". Tvornicu neće graditi od početka, već će obnoviti jedan od postojećih proizvodnih pogona u Michiganu, no trenutačno točna lokacija nije poznata.

Na obnovu planiraju potrošiti 13,6 milijuna dolara, a trebali bi dobiti i 8 milijuna dolara poticaja od Michigana jer bi se u tvornici trebalo zaposliti najmanje 100 ljudi, uz potencijal naknadnog zapošljavanja do ukupno 400 zaposlenih.

Glasnogovornica Wayma u razgovoru za medije rekla je da su još u potrazi za idealnom lokacijom i vjeruje kako bi tvornicu mogli otvoriti već ove godine, piše Zimo.co.

Podsjetimo, Waymo je bio dio Googlea, a sada je zajedno s Googleom dio velike krovne kompanije Alphabet te je ovo prva kompanija na svijetu koja je pokrenula službeni servis za taksi prijevoz koji koristi autonomna vozila.

Servis je pokrenut u Phoenixu prošle godine i namjeravaju ga proširiti i na druge gradove u SAD-u, no jasno je kako će i testiranje i širenje ići polako jer i dalje rade na usavršavanju autonomne tehnologije i ne žele žuriti jer bi samo jedna greška automobila kojima upravljaju računala mogla biti tragična.

S obzirom na to da žele proširiti svoje usluge i na druge gradove, Waymo će trebati nove automobile, zbog čega i namjeravaju otvoriti tvornicu za njihovu proizvodnju. U njoj će se proizvoditi vozila s autonomijom 4. stupnja i radit će se autonomne verzije Chryslerove Pacifice i Jaguarovog I-PACE električnog automobila – Waymo razvija hardver i softver za autonomnu vožnju te će ih integrirati u ove automobile, javlja Zimo.co.

Još ranije Waymo je najavio kako namjerava kupiti više od 60 tisuća Chrysler Pacifica te 20 tisuća električnih Jaguara koje će koristiti u širenju na tržišta drugih gradova i pokretanju sličnih servisa kao i u Phoenixu – sljedeći grad na redu najvjerojatnije je San Francisco.

Kopirati
Drag cursor here to close