Načekati ćemo se

VW objašnjava korake do potpune automatizacije u automobilima

Ono što ID Vizzion predstavlja jeste VW-ova vizija budućih automobila u samom automobilu i mogućnosti koje nudi tehnologija, kao što su nove vrste sučelja upravljanja i povećana interakcija stvarnosti.
AutoMoto / Flash | 02. 03. 2018. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volkswagen će u Ženevi predstaviti koncept za električnu limuzinu s potpunom sposobnošću samostalne vožnje. Koncept ne prikazuje o kojem se točno modelu radi.

Ono što ID Vizzion predstavlja jeste VW-ova vizija budućih automobila u samom automobilu i mogućnosti koje nudi tehnologija, kao što su nove vrste sučelja upravljanja i povećana interakcija stvarnosti.

Dug je put do toga, ali zbog velike potrebe društvene promjene kao i potrebe za izgradnjom infrastrukture, prijelaz na automobile koji sami voze biti će postupan proces.

U 2014. godini, Društvo inženjera automobila usvojilo je zajedničku taksonomiju za automobile koji sami voze i jasno definiraju šest razina. Granice su prilično očite, razuina 0 nema pomoći i razina 5 je potpuna automatizacija. Volkswagenov koncept Vizzion je na razini 5.

 

Najviša razina koja se tek treba postići u produkcijskom automobilu jeste razina 3, koja se naziva uvjetna automatizacija. To znači da se automobili može voziti u specifičnim uvjetima sam, ali zahtijeva od ljudi da budu oprezni i spremni preuzeti upravljač izvan tih uvjeta. Tvrtke međutim otkrivaju da je ljudima teško za održavanje budnosti pa se većina odlučuje preskočiti razinu 3 i prijeći ravno na razinu 4.

Razin 4, automatizacija na visokoj razini, slična je razini 3, ali ima dodatnu prednost koja automobilu donosi sigurno zaustavljanje na vlastiti način ako čovjek ne preuzme kada je to potrebno. Automobili na 4. razini gotovo su pred nama. Waymo će započeti komercijalnu uslugu dijeljenja vožnje u Phoenixu, u Arizoni kasnije ove godine koristeći flotu samo-vozećih automobila razine 4. VW će nastojati da ima automobile razine 4 do 2021. godine.

Što se tiče razine 5, puna automatizacija, to se neće deseti za još tko zna koliko godina. S obzirom da većina nacionalnih cesta nije pravokutni međuprostor na sunčanom danu, konačna razina će zahtijevati opsežno testiranje senzora ili AI sustava koji mogu upravljati automobilom kada su loši vremenski uvjeti, loše svjetlo, nepristupačne ceste, neoznačene te bezbroj drugih promjenjivih okolnosti. Tu bi također trebala biti uspostavljena znatna infrastruktura, posebicu u odnosu između automobila i okoline.

Kopirati
Drag cursor here to close