Veliki ciljevi

VW Grupa planira proizvoditi 70 modela električnih automobila

Prvi od tih 70 električnih automobila je Audi e-tron za 2019. koji je upravo startao sa prodajom.
AutoMoto / Flash | 12. 03. 2019. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volkswagen Grupa objavila je planove o lansiranju 70 novih električnih automobila do kraja 2028., u odnosu na planirani 50, kazali du na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare koja se u utorak održala u Wolfsburgu.

Prvi od tih 70 električnih automobila je Audi e-tron za 2019. koji je upravo startao sa prodajom. Tu su još neki već poznati poput Porsche Taycana i Macana sljedeće generacije, Audi Q4 e-tron i e-tron Sportback, kao i proizvodne verzije Volkswagenovih ID Neo, Buzz, Crozz i Vizzion koncepata.

Dok će električni automobili obuhvaćati sve veći dio portfelja brendova iz VW Grupe, istoimeni VW brand, kao i Audi, očekuje se da će imati najveći dio. VW Grupa procjenjuje da će do kraja 2028. napraviti čak 22 milijuna električnih automobila.

Povećanje električnih vozila dio je sveobuhvatne strategije VW Grupe kako bi se postigla neutralna ravnoteža za emisije CO2 u cijeloj tvrtki. Govorimo o svim područjima, od flote do proizovodnje i uprave. Ciljani datum za postizanje ovog cilja jeste 2050. Ostale strategije uključuju prebacivanje na obnovljive izvore energije i kompenzaciju preostalih emisija koje se ne mogu izbjeći, primjerice kroz sadnju drveća.

VW Grupa već ima brojne dobavljače baterija za svoje buduće električne automobile, uključujući LG Chem, SKI, CATL i Samsung, a tvrtka istražuje i proizvodnju svojih ćelija. Također su planirane poluvodičke baterije koje VW Grupa razvija s tvrtkom po imenu QuantumScape. Tehnologija obećava mnogo više dometa i kraćih vremena punjenja od trenutnih baterija.

Kako bi se osiguralo da će kupci imati mjesto za punjenje svojih automobila na cesti, VW Grupa radi zajedno s nekoliko drugih proizvođača automobila kao dio projekta Ionity. Ciljevi tog projekta su do 2020. godine imati 400 stanica za brzo punjenje duž glavnih europskih cesta i autocesta, a također će se proširiti i na druge regije. Ionity punjači nude punjenje do 350 kilovata, što može napuniti bateriju do 80 posto kapaciteta za 15 minuta ili manje.

Kopirati
Drag cursor here to close