Izlog tehnologije na četiri kotača

Vozili smo novi Touareg: VW-ov pomak na viši level

Među prvima u svijetu vozili smo novi Volkswagen Touareg. Nakon prezentacije u Pekingu, testne vožnje za novinare održane su u Austriji.
AutoMoto / Flash | 09. 05. 2018. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vožnjom od Salzburga do Tirola, nekima od najljepših brdskih cesta Austrije uvjerili smo se u ono čime se Volkswagen želi podičiti – Touaregom kao vrhom njihove ponude!

Treća generacija Touarega dolazi duža i šira,  'nakrčena' tehnologijom, u korak s vremenom gdje su moderna  i inovativna tehnološka rješenja postala osnova za bilo kakav smislen nastup na tržištu.  Napravljen je na dobro poznatoj MLB platformi koju dijeli s Audijem Q7 i Bentley Bentayga SUV-om, koji dolaze iz 'dobrostojećeg visokog' društva. Jasan znak da VW puca na visoko i gura se među premium imena.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo potpuno novi Volkswagen Touareg

 Što bi naši rekli – 'full fulleva'

Touareg sada mjeri  4878 mm i, kao što smo rekli, obučen je u tehnologiju od kotača pa do krova, a na tržište stiže s najvećim brojem  sustava potpore, sustavima upravljanja te komfora, ikada viđenim na jednom VW-u.  Uz sve to, sustavima upravljate centralnim (vjerovali ili ne) 15-inčnim displejom dok je instrument tabla i instrumenti prikazani na digitalnom displeju veličine 12,3 inča. Upareni jedan do drugog moramo priznati kako izgledaju zaista impresivno te su prvo što primjetite kad sjednete u novog Touarega.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo potpuno novi Volkswagen Touareg

Touareg je fokusiran na vozača, te korištenjem 'Innovision Cockpita'  vozač može prilagoditi sebi način vožnje, sustave komfora te sigurnosti, čime personalizira svoj automobil te se više vozač i putnici ne prilagođavaju automobilu, već se automobil, možemo reći, prilagođava njima.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo potpuno novi Volkswagen Touareg

Od tehnologije izdvojit ćemo nekoliko bitnijih stvari poput „Night Vision“ sustava koji detektira ljude i životinje prije vozača i njegovih farova  u totalnom mraku. To radi  koristeći termalne kamere. Prediktivni i adaptivni tempomat koji prepoznaje znakove i reagira na topografske karte, korigira brzinu pred ulazak automobila u krivinu. Iako ova tehnologija već postoji u VW, u Touaregu je nadopunjena prepoznavanjem automobila i prepreka koje su u stanju mirovanja.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo potpuno novi Volkswagen Touareg

Okretanje svih kotača je novost koja  Touarega čine upravljivim poput kompaktnog vozila. Za vašu informaciju radijus okretanja mu je duži za samo 20 centimetara u odnosu na Golfa. Dinamička kontrola naginjanja karoserije u zavojima uz zračni ovjes automobil čine okretljivim i dinamičnim za vožnju i bezbrižnu 'plovidbu' oštrim i blagim zavojima.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo potpuno novi Volkswagen Touareg

Što se tiče komfora vozačevo i suvozačevo sjedište pored grijanja i hlađenja opremljeno je i dodacima za masažu, sedam programa po svakom sjedištu. Sustav za masažu certificiran je od njemačke udruge za zdravlje leđa, a 10 jastučića napuhuju se po već unaprijed odabranim programima.

Motorizacija

Što se tiče motorizacije, Volkswagen će kupcima ponuditi par različitih motora. Dvije verzije 3,0 – litrenog V6 dizelskog motora, od kojih če jači imati 286 konjskih snaga, a slabiji 231 KS. U drugoj polovici ove godine pristiže V6 benzinski motor koji će brojati oko 340KS. Poslastica dolazi početkom iduće godine, a to je 4,0-litreni V8 dizelski motor koji će imati 421 konjsku snagu. S obzirom da smo se na testu uvjerili da je za dvije tisuće kilograma teškog Touarega dovoljno i 286 KS, ne sumnjamo da će s najjačom verzijom u sport modu biti jedan od bržih SUV-ova na tržištu.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo potpuno novi Volkswagen Touareg

U ova dva dana koja smo proveli s novim Touaregom i Volkswagenovim stručnjacima došli smo do zaključka da Volkswagen dodatno napušta svoju titulu narodnog automobila i počinje se gurati među premium automobile pomno birajući modele spremne za viši, da tako kažemo, level.  Touareg je trenutno najmoderniji SUV na tržištu te ga čini 'izlogom tehnologije', a jedno je sigurno – novi VW sigurno neće biti jeftin, čak niti za one koji su navikli na dosadašnjeg  Touarega. Više svega više i košta, a VW nas je uvjerio da je nova generacija zbilja više Touarega  nego do sada. 

Kopirati
Drag cursor here to close