Španjolska

Vozili smo novi Mercedes-Benz Actros: Veliki točkovi kojima možete vjerovati

Po prvi put u okolici Barcelone susreli smo se sa 'velikim točkovima' gdje smo na trkaćoj stazi probali novog superteškaša iz Mercedesa, novog Actrosa.
AutoMoto / Flash | 15. 05. 2019. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mercedes-Benz  za novinare iz čitavog svijeta pripremio je 'full experience' program gdje su novinari , pa i mi među njima mogli uvjeriti se u nova tehnološka dostignuća koja su odnedavno dostupna u novom Actrosu sa kojima Actros ulazi u novu eru povezivosti, autonomije i automatizacije.

Superteškaška perjanica Daimler Trucksa, novi Actros prezentiran je u okolici Barcelone, a ono najzanimljivije održalo se na trkaćoj stazi Castelloli gdje su pripremljene posebne stanice koje su prezentirale sva dostignuća novog Actrosa.

Pripremajući novog Actrosa, inženjeri iz Mercedesa identificirali su četiri polja na kojima bi trebali poraditi a to su udobnija kabina, više sigurnosti, bolja iskoristivost goriva, te više vremena za rad.

Pri prvom ulasku u novog Actrosa prvo što smo primjetili su  dva velika displeja koji dominiraju kabinom. Bez analognih instrumenata, potpuno digitalizirani kokpit usmjeren prema vozaču. Multimedijalni sustav preuzet iz automobilskog djela odlikuje jednostavnost korištenja te povezivost koja prati trendove 21. stoljeća Primarni zaslon zamjenjuje uobičajeni sklop instrumenata.

Foto: Mercedes-Benz  / Novi Actros na stazi Castelloli 

Ovdje su, na primjer, prikazani svi sustavi pomoći i nova funkcija prepoznavanja prometnih znakova. Drugi zaslon osjetljiv na dodir u ploči s instrumentima služi za upravljanje odabranim aplikacijama s Mercedes-Benzovog portala za kamione, virtualnih prekidača i za predstavljanje novog navigacijskog sustava. Vrijedan za vlasnika tvrtke: praćenje vozila u realnom vremenu preko Fleetboarda i Mercedes-Benz Uptime zahvaljujući podatkovnom centru Truck.

Najveća novost su dva unutarnja displeja na A stubovima, koji projiciraju sliku sa kamere koja je zamijenila klasične retrovizore.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novog Mercedes-Benz Actrosa 

Novi Actros više nije 'klempav', a sa uvođenjem 'Mirror Cam-a' poboljšana je i sigurnost jer vozač u svakom trenutku vidi što se dešava na svakom dijelu kamiona, te su tako na displeju označeni rub prikolice, udaljenost vozila iza kamiona i slično.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novog Mercedes-Benz Actrosa 

Funkcija – Active Brake Assist petog stupnja uspješno je demonstrirana kada je lutka koju smo od milja prozvali Enrique preživjela izlazak pred kamion u vožnji. Active Brake Assist sustav uspješno zaustavlja kamion kada se ispred njega nađe pješak, bez obzira iz kojeg smjera dolazi. Ova funkcija nije trivijalno zaustavljanje, već zahtijeva „sistemsku inteligenciju“.

Druga novotarija  će donekle olakšati život vozačima kamiona, a radi se o sustavu Active Drive Assist koji pruža podršku vozaču na dugim vožnjama. Sustav čita oznake na cesti pomoću kamere te pod određenim uvjetima preuzima uzdužno i bočno vođenje kamiona, točnije 'vozi sam'. Ovaj sustav može automatski upravljati, kočiti i ubrzavati vozilo. Po prvi put se jedan ovakav sustav našao u masovnoj proizvodnji jednog kamiona. Iz Mercedesa su nam jasno dali do znanja da je riječ samo o pomoćnom sustavu te vozač se ne oslobađa trajne odgovornosti za ono što vozilo radi u prometu.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novog Mercedes-Benz Actrosa 

Sljedeća novost koju izdvajamo je PPC ( Predictive Powertrain Control ) koje će 'gazde' brzo zavoliti, ali i vozači. Sustav koji 'automatski' snižava potrošnju goriva. Suštinski, kontrolira brzinu te omjer prijenosa, to jest inteligentni tempomat. U Mercedesu su ponosni i na brojke koje je PPC sustav u suradnji sa kamera/retrovizorom dobio. Radi se o 3,5 posto smanjenoj potrošnji goriva na autoputu, a do čak 5 posto na međugradskim vožnjama. Ako uzmemo u obzir da kamioni troše na tisuće litara goriva, ovakva ušteda je i više nego značajna.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novog Mercedes-Benz Actrosa 

Da zaključimo, novi Actros je kamion s pionirskim inovacijama u serijskoj proizvodnji a tehnologija omogućava isplativost kamiona po kupovini. Povećana učinkovitost za vlasnike tvrtki  i udobnost za vozače te potrošnja goriva koja je primjetno smanjena dok je sigurnost vozila dodatno povećana znak je da u ovom segmentu vozila novi Actros cilja na sami vrh.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novog Mercedes-Benz Actrosa 

 Više informacija i cijene novog Actrosa mogu se dobiti kod najbližeg ovlaštenog prodavača Mercedes-Benz teretnih vozila.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novog Mercedes-Benz Actrosa 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close