Bljesak u Alicanteu

Vozili smo novi Toyota RAV4 Hybrid

AutoMoto / Flash | 22. 01. 2016. u 16:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahvaljujući Toyoti BiH proveli smo nekoliko nezaboravnih dana u druženju s novim modelom Toyota RAV4 i to u Španjolskoj, u okrugu Valencije i gradu Alicanteu.

Dok je Bosna i Hercegovina bila u debelom temperaturnom minusu, Alicante je bio na ugodnih 21 stupnjeva iznad nule, a čitava Costa Blanca nudila nam sve od svoje turističke raskoši.

Naravno, neizostavan dio priče bio je novi RAV4 Hybrid kojeg smo prema zamisli organizatora iz Toyote mogli voziti po tri unaprijed određene rute koje su zamišljene da nam na najbolji način prezentiraju sve mogućnosti modela RAV4.

Nama se najviše svidio put mediteranskom obalom, koji, naravno, podsjeća na Jadran, ali smo koristili i off-road dionicu, a završili usponom na drevnu tvrđavu Santa Barbara, koja se nalazi na litici iznad Alicantea. Tvrđavu su podigli još Arapi u 9. stoljeću, iako su najvjerojatnije to uradili na temeljima još starijeg rimskog utvrđenja, a Španjolci su kulom ovladali 1248. kada je Alfonso od Kastilje  odlučio dati joj ime Santa Barbara.

Utegnut, dotjeran – i od sada hibridan

Proljetno vrijeme i RAV4 Hybrid odlično su se složili i mi nismo imali nikakvih primjedbi niti na jedno niti na drugo. RAV4 je sada dotjeran, dodatno ulickan i utegnut, linije su još uspješnije popeglane, pa auto izgleda odlučnije i moćnije, a nova Hybrid varijanta je nešto što bi moglo biti zanimljivo ne samo ekološki osvještenima, nego i onima koji vole snažan auto, sposoban tiho i brzo krenuti s mjesta, a kasnije bez problema snagom i okretnim momentom odgovarati na sve zahtjeve na cesti.  Uostalom, 197 konjskih snaga koje na raspolaganju ima vozač RAV4 Hybrid modela nije mala zajebancija!

RAV4 Hybrid je, ono što bi se kod nas reklo – mjera! To je SUV, dovoljno veliki da zadovolji obiteljske potrebe, dovoljno snažan da razveseli sportski nastrojenog vozača, dovoljno hitar da ste vi koji onaj koji prestiže druge, dovoljno sposoban da vas sigurno vodi i izvan ceste (ili po ovim našim nazovi cestama sa ubojitim rupama i podignutim šahtovima!) , dovoljno štedljiv da će vas potrošnja tjerati da se ponosno hvalite – i što je mnogima jako važno – RAV 4 Hybrid je dovoljno atraktivan da privlači pozornost svuda gdje se nađete s njim!  A to svuda može biti i glavni trg bilo kojeg grada, a može biti i neka planinska staza.

Toyota obećala – Toyota ispunila!

Prije 19 godina, točnije 1997., Toyota je postala pionir hibridnog pogona. Tada je predstavljen Prius prve generacije. I dok su ostali proizvođači još uvijek tapkali u mraku i s gomilom pitanja iznad glave, Toyota je odlučila da će budućnost i alternativa biti miks električne energije i konvencionalnog pogona! Kako bijaše tada, tako je i sada, 19 godina poslije! Toyota nastavlja s evolucijom hibridnog pogona – i evo njega sada i u RAV4 modelu. Rekli smo, kombinacija daje ukupno 197 KS.  Klasični motor je 2,5 litarski četiricilindraš, a pomažu mu dva elektromotora – svaki na po jednoj osovini. Ako se imalo kužite u ove stvari, odmah vam pada na pamet jedna fina zamisao – kako bi bilo da ta dva elektromotora onda svaki za sebe pokreću svoju osovinu da bismo dobili efikasan i šetdljiv 4X4 pogon?

Bingo! Upravo to su i uradili u Toyoti, pa RAV4 Hybrid ima takozvani E-Four pogon, koji zahvaljujući ovoj koncepciji čini nepotrebnim komplicirano središnje pogonsko vratilo (i sve što uz njega ide) svojstveno ostalim 4X4 modelima. Rezultat? Efikasna ušteda na prostoru (više mjesta na zadnjim sjedištima) i težini, čime se kompezira težina dvaju elektromotora, pa RAV4 zadržava dinamiku u svakoj prilici. Potrošnja se kreće u mjeri od oko 5 litara, a ako vam treba ubrzanje od 0-100, onda vam ga RAV4 Hybrid može isporučiti za malo više od 8 sekundi.  Jesmo li rekli da je to, što bi se u nas reklo, mjera?

Uz testnu vožnju novog RAV4 i uživanju u čarima španjolske obale, prezentirana nam je i vožnja u takozvanom blind automobilu. Ne, nije u pitanju blindirani RAV4, nego RAV4 opremljen tehnologijom sa šest kamera, koje daju vozaču sliku kompletnog okruženja oko vozila. Drugim riječima, na zaslonu vidite sve, i prostor za parking i situaciju u prometu, pa možete manevrirati automobilom jednako sigurno bez gledanja kroz prozore automobila. E, zato se to zove blind :)

RAV4 Hybrid kao antistres terapija

Da se ne bi živcirali, RAV4 Hybrid svu tu snagu i tri motora upregnuo je kroz  e-CVT mjenjač, koji je efikasniji od svih automatskih mjenjača na tržištu, jer nema nikakvih rupa pri isporuci snage, nema trzaja, nema ni straha da će promašiti željeno. RAV-om možete povući i prikolicu tešku čak tonu i 700 kilograma, a pri tom zadovoljiti i najstrožu EURO6 normu. Znači, RAV4 Hybrid je s jedne strane jaaaaako uglađen automobil, čista kulturica, a s druge strane uz pogon dva elektromotora on je radni stroj koji samo čeka da povuče. To vam je kao da imate i lipicanera i mazgu u jednome!

Što biste još htjeli? Aha! Pitate je li bolja unutra? Da, još je bolja, instrumentna ploča je dodatno dorađena, sve se doima još kvalitetnije, a opet nema previše komplikacija pri rukovanju. Ergonomija je na visini zadatka, a osjećaj sigurnosti i klase je na zavidnoj razini. RAV4 Hybrid je tih i uglađen auto koji samo čeka svoje kupce. Još da smo mi zemlja kakva nismo, pa da se daju povlastice na kupnju ekološki osvještenih modela (RAV 4 Hybrid, rekli smo, zagađuje kao maleni upaljač) RAV 4 Hybrid bio bi model za svaku, ali baš svaku preporuku.

Vrijeme je da država prepozna…

Ovako, vaša ekološka osvještenost naići će na hridi našeg kasnog paljenja u zakonodavstvu, ali sve drugo vas ne bi trebalo spriječiti da si pazarite jedan RAV 4 Hybrid. Računajte da s svom poterbnom  opremom RAV 4 Hybrid stoji otprilike 69.000 KM s PDV-om, a cijena može ići još par tisuća gore ako želite i ptičjeg mlijeka. Cijene slabije opremljenih modela RAV4 s konvencionalnim pogonom kreću od malo ispod 50.000 KM, tako da je stvarno šteta da se kod nas ne mogu dobiti povlastice kao naprimjer u Hrvatskoj, gdje Hybrid model košta otprilike kao i dizelski.

Za više informacija i konfiguracija konzultirajte Internet stranicu www.toyota.ba, a na području Hercegovine zastupnik i najbolje mjesto za sve Toyota fanove i one koji će to tek postati je Auto Nuić.

Kopirati
Drag cursor here to close