Prvi susret: Volvo XC40

Vozili smo Europski automobil godine

Može li najnoviji Volvo pomrsiti račune konkurenciji u atraktivnom segmentu gradskih šminkera s pokrićem?
AutoMoto / Flash | 16. 03. 2018. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I prije službene prezentacije za naše krajeve imali smo priliku, zahvaljujući Volvo partneru za Hercegovinu, firmi Auto Nuić, družiti se sa novim Volvo modelom – SUV-om pod nazivom XC40. Može li najnoviji Volvo pomrsiti račune konkurenciji u atraktivnom segmentu gradskih šminkera s pokrićem?

Volvo XC40 je zapravo dugoočekivani ulazak Volvoa u najbrže rastući automobilski segment – segment kompaktnih SUV-ova. I to onaj njegov gornji dio, gdje se već gužvaju puleni ostalih premium proizvođača. Baštineći tehnologiju predstavljenu u većoj braći ( XC60 i XC60) i slijedeći njihove dizajnerske smjernice, novi XC40 definitivno donosi svjež vjetar u svoju klasu. Stoga ne čudi da je proglašen automobilom godine u Europi.

Foto: Bljesak.info / Ono što XC40 odvaja od XC60 i XC90, koji je praktično poslužio kao dizajnerski predložak za sve kasnije Volvo modele, je originalan pristup u nekim detaljima.

Mercedes GLA, Audi Q3 i BMW X1 i X2 i Jaguar E-Pace na meti su najmanjeg Volvo SUV-a. Kad kažemo najmanji, to uzmite s rezervom, jer iako kompaktan i po mišljenju mnogih najefektnije dizjaniran od svih Volvo SUV-a, XC40 je dug 4,42 metra i to znači da je prostranost njegov adut, pogotovo kada govorimo o stražnjoj klupi. Zanimljivo da je Volvo nekoliko stotina kilograma teži od njemačke konkurencije, što je rezultat nove CMA platforme, kojoj će stoga neki odmah, u ovom vremenu downsizeinga i skidanja kilograma, odmah naći zamjerku.

Ono što XC40 odvaja od XC60 i XC90, koji je praktično poslužio kao dizajnerski predložak za sve kasnije Volvo modele, je originalan pristup u nekim detaljima.  Dok su Thorova svjetla i maska odmah dali na znanje da je ovo još jedan Volvo, završetak bočne linije, stražnji krovni nosač i kompletan stražnji kraj su drukčije riješeni. Po mišljenju mnogih, veoma efektno.

Foto: Bljesak.info / Ono što XC40 odvaja od XC60 i XC90, koji je praktično poslužio kao dizajnerski predložak za sve kasnije Volvo modele, je originalan pristup u nekim detaljima.

Volvo XC40 na tržište stiže s lepezom benzinskih motora snage od 156 do 247 KS, s tim da najslabiji benzinac dolazi samo s prednjim pogonom, a dvije jače verzije (srednja snaga je 190KS) dolaze u paketu s 4X4 pogonom. Dizel dolazi u dvije varijante snage – 150 KS prednji pogon) i 190KS (pogon na sve kotače). Inače, njegovi tvorci podvlače kako XC40 nije nikakav crossover, automobil za mlade i razigrane, koji izgled pretpostavljaju moći i stvarnim sposobnostima, nego punokrvni SUV, natrpan gomilom pouzdane tehnike i tehnologije, s naglaskom na apsolutnu sigurnost vozača i putnika.

Foto: Bljesak.info / Ono što XC40 odvaja od XC60 i XC90, koji je praktično poslužio kao dizajnerski predložak za sve kasnije Volvo modele, je originalan pristup u nekim detaljima.

 Tu izdvajamo sustave Volvo City Safety, Volvo Pilot Volvo Run - Off Road.  Unutrašnjost automobila izrađena je po uzoru na stariju braću, a kako to danas i dolikuje, konzolom dominira touchscreen od 9 inča, te kao jak adut u borbi za naklonost tehnologije željnih kupaca – potpuno digitalni TFT zaslon instrumenata iza volana od čitavih 12,3 inča.

Ljubitelji akcijskih avantura Lare Croft nakon 15 godina ponovno će doći na svoje s novom pričom i novom glumačkom postavom. Dobitnica nagrade Oscar Šveđanka Alicia Vikander je nova Lara Croft u filmu Tomb Raider, a ona je izabrala dakako - XC40.

Kopirati
Drag cursor here to close