Krše zakon

Policija nema milosti: ''Nepopravljivim vozačima'' uništavaju ili prodaju vozila

Vozila ”nepopravljivih” vozača u Australiji bivaju prodana ili uništena
AutoMoto / Flash | 20. 11. 2017. u 08:10 Anadolija
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vozači u Australiji koji ugrožavaju sigurnost građana, bivaju kažnjeni tako što im automobili bivaju oduzeti pa prodati ili uništeni, javlja agencija Anadolija.

Podaci Zavoda za infrastrukturu, transport i regionalnu ekonomiju (BISTRE) pokazuju kako je u nesrećama do kojih je ove godine došlo, poginulo 998 ljudi, a oko 40.000 osoba je ozlijeđeno, zbog čega su se nadležni organi u Australiji odlučili na primjenu nekonvencionalnih metoda kažnjavanja neodgovornih vozača.

Novčane kazne, koje mogu iznositi i do 21.000 dolara i uvođenje kaznenih bodova uobičajene su mjere, dok ”nepopravljivi” vozači dobivaju i strožije kazne. Naime, kako bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća, policija vozača u alkoholiziranom stanju kažnjava tako što zaplijeni i proda vozilo ili ga uništi.

Odluku o uništavanju vozila mogu donijeti šefovi policije saveznih država.

Novac od prodanih vozila bude prebačen na državne račune, odakle se koristi za potrebe ljudi kojima je nanesena šteta prilikom nesreće.

Podaci policije u Victoriji pokazuju kako je u proteklih 18 mjeseci uništeno 2.204 vozila ”nepopravljivih” vozača koji su prekoračili dozvoljenu brzinu, vozili u alkoholiziranom stanju ili bježali od policije.

Policijski dužnosnici su naveli kako neće tolerirati postupke vozača koji predstavljaju opasnost na putevima i da će nastaviti oštro kažnjavati vozače koji se ne budu pridržavali propisa.

Vozači koji budu uhvaćeni za volanom dok su u alkoholiziranom stanju, bit će pod oštrom kontrolom. Naime, oni vozači koji budu imali između 0.05 i 0.07 promila alkohola u krvi mogli bi ostati bez vozačke dozvole na tri mjeseca.

Pored toga, ovisno od težine prijestupa, vozači koji ne budu ozbiljno shvatili propisane kazne, mogli bi se suočiti s novčanim kaznama, društvenokorisnim radom ili čak i zatvorskom kaznom.

Kopirati
Drag cursor here to close