Gume, lanci za snijeg

Vozači u Hercegovini (ne)spremni za zimu

Vozači u Hercegovini se moraju bolje pripremiti zimu
AutoMoto / Flash | 06. 12. 2017. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Imamo vozača, koji se jako dobro pripremaju za zimu, a ima vozača koji vožnju u zimskim uvjetima shvate olako.  Kreću na put s ljetnim gumama, s gumama koji ne zadovoljavaju minimum, a dosta njih nema ni lance u vozilima.  Što se tiče toga mogla  bi biti i bolja pripremljenost'', rekao je za Bljesak.info Ronald Čuljak iz Auto moto saveza u BiH.

Čuljak je rekao da s obzirom na stanje voznog parka u BiH, koji je 15- 16 godina star, ne možemo očekivati bolje i kvalitetnije rezultate.

Rekao je da su u zimskom razdoblju česta proklizavanja, odnosno slijetanja s ceste uslijed kiša.

''Ljudi ne pripaze, pa se događaju prometne nesreće'', objašnjava Čuljak.

Savjet vozačima

Savjetovao je vozačima da imaju zimske gume na sva četiri kotača ili ljetne gume čija dubina profila (ŠARA) gazećeg sloja iznosi najmanje 4 mm i u priboru odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Također je apelirao na vozače da provjere kvalitetu akumulatora, stanje tekućine za pranje vjetrobranskog stakla, kao i ispravnost metlica brisača. Za teretna vozila i autobuse, osim navedenog, nužni su još lopata i vreća pijeska.

Što se tiče stanja prometnica, Čuljak kaže kako su one na zadovoljavajućem nivou.

Za dionicu magistralne ceste M-17 iz Mostara prema Sarajevu je rekao kako su česti odroni poslije velikih kiša.

Rizična dionica Mostar - Čitluk

Poslije velikih kiša česte su i prometne nesreće na dionici ceste Mostar - Stolac.

''Dionica Mostar - Široki Brijeg je u dobrom stanju. S druge strane dionica Mostar – Čitluk koja je prekategorizirana u magistralnu cestu na pojedinim dijelovima ona ne zadovoljava te kriterije, svojom širinom kao i samom kvalitetom asfalta. Na njoj bi vozači trebali  voziti opreznije'', navodi Čuljak.

Na dionicama Mostar – Široki Brijeg i Mostar – Čituk proteklog vikenda je zbog snijega i poledice bilo otežano prometovanje.

''Dosta vozača zbog loše opremljenosti nije se usudilo proći ovim dionicama. Ne možete sa ljetnim gumama voziti po snijegu i ledu. Vozači su proklizavali po cesti, dosta ih je trebalo pomoć. Nakon toga i tko nije imao zimske gume, odlučio ih je staviti'', rekao nam je vozač koji je tijekom vikenda prometovao ovim dionicama. 

Auto moto savez u BiH je tijekom studenog u Mostaru i Čitluku proveo akciju Zima - zimski uvjeti vožnje. Cilj akcije je bio skrenuti pozornost vozačima na pripremu vozila za zimu i zimske uvjete vožnje te podsjetiti vozače na zakonsku obveznu posjedovanja zimske opreme od 15. studenoga.

Kopirati
Drag cursor here to close