Obavezan zvuk

Vozači električnih vozila možda će moći samostalno birati "ringtone" za njih

U Europi i SAD-u električna ili hibridna vozila pri niskim će brzinama morati emitirati zvukove upozorenja za pješake. Neki prijedlozi u ovoj debati prilično su zanimljivi.
AutoMoto / Flash | 18. 09. 2019. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvođači električnih i hibridnih automobila suočeni su s novom regulativom koja je stupila na snagu u EU, a uskoro će i u SAD-u.

Prema novim propisima, zbog sigurnosti pješaka u prometu inače bešumna će vozila pri niskim brzinama, kada trenje zraka i guma ne proizvodi dovoljno glasan zvuk, morati emitirati umjetno stvorenu buku ili zvukove upozorenja dovoljne glasnoće.

Ovaj izazov postavljen pred automobilske kompanije izrodio je mnoga kreativna rješenja, piše Bug.

Mercedes-Benz tako će svoju EQC liniju opremiti sustavom koji emitira umjetno zujanje, BMW je angažirao stručnjake za dizajn zvuka koji su osmislili jedinstven zvučni "potpis" ove marke, Mercedes-AMG je u suradnji s rock sastavom Linkin Park razvio moćne zvukove za svoje električne modele, Tesle već ispuštaju ton upozorenja koji zvuči poput električnih orgulja, i tako dalje.

No, najnovija debata koja se pojavila u SAD-u tiče se promjenjivosti tvornički ugrađenog zvuka.

Američka državna agencija za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA) propisala je tek da zvuk mora biti "adekvatan" te ga nije detaljnije opisala.

U najnovijim uputama čak je postavila i naputak prema kojem bi vozači trebali biti u mogućnosti odabrati zvuk upozorenja među više instaliranih. Od proizvođača i javnosti traže mišljenje o tome treba li ograničiti ili ne količinu umjetnih zvukova.

U slučaju da se ovakvo ograničenje ne pojavi, vozačima bi u budućnosti moglo biti dostupno bezbroj zvukova – pa će zvuk upozorenja za pješake birati kao ringtone za svoje mobitele.

Ovo bi moglo dovesti do novog zvučnog zagađenja kod prometa na manjim brzinama, ali i do konfuzije među pješacima koji će u prometu morati obraćati pozornost na mnogo novih zvukova.

Za ilustraciju, u nastavku je nekoliko primjera umjetne buke koju su proizvođači do sada predstavili, pa pokušajte zamisliti kako bi izgledao centar prosječnog grada po kojem prometuju tihi električni i hibridni automobili i "glasaju" se na ove načine.

Kopirati
Drag cursor here to close