Uredba

Vozači će pri registraciji morati izdvojiti 30 KM za ceste

AutoMoto / Flash | 02. 02. 2016. u 17:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada donijela je Uredbu kojom se određuje visina godišnje naknade za javne ceste koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, a ona se izračunava tako što se saberu iznos osnovne naknade i korektivni koeficijent.

Osnovna naknada za sva vozila iznosi 30 KM, a korektivni koeficijent, ovisno o kategoriji vozila za mopede je 1,20 KM, za putničke automobile do 1.001 kubnog metra zapremine 1,60, a za vozila do 1.600 kubika dvije KM. Za autobuse će se na osnovnu naknadu plaćati koeficijent od 3,75 do 22,70 KM, a za teretna vozila od 1,83 do 36 KM.

Naknada za javne ceste koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, predstavlja javni prihod i značajna financijska sredstva koja su namijenjena za održavanje, zaštitu, obnovu, rekonstrukciju i izgradnju javnih cesta u Federaciji BiH i koja u ukupnoj masi javnog prihoda namijenjenog za financiranje javnih cesta čine 27,65 posto.

U obrazloženju je navedeno da je prošlogodišnja uredba donijela negativne efekte i smanjenje javnog prihoda u odnosu na raniji period.

Također, Uredba nije bila usklađena s Klasifikacijom motornih i priključnih vozila sukladno Direktivama EU, te su bili određeni problemi u njenoj praktičnoj primjeni,a nije bilo ni adekvatne kontrole.

Danas donesena uredba ima za cilj zaustavljanje trenda opadanja ovog značajnog prihoda namijenjenog financiranju javnih cesta na način da visina naknade za mopede, motocikle i putnička vozila uvećana, dok je visina naknade za autobuse, teretna motorna vozila i priključna vozila vraćena na iznose prije donošenja uredbe. Također, Uredba je sada usklađena s trenutno važećom Klasifikacijom motornih i priključnih vozila prema Direktivama EU.

Kopirati
Drag cursor here to close