Operativni sustav

Volvo najavio vlastiti OS za električne automobile

Električni automobili marke Volvo imat će jedinstveni VolvoCars.OS, razvijen u toj kompaniji, ali u suradnji sa značajnim imenima tehnološke industrije, poput Nvidije i Googlea.
AutoMoto / Flash | 06. 07. 2021. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sljedeća generacija automobila marke Volvo bit će zasnovana na njihovom vlastitom operacijskom sustavu VolvoCars.OS, koji će, među ostalim, omogućiti nadogradnju softvera preko Interneta.

Volvo će vlastitim snagama razviti ovaj sustav, pa će imati pod kontrolom sve njegove dijelove i moći će češće distribuirati nadogradnje. Dakako, kada se govori o "sljedećoj generaciji" automobila, u Volvu tu podrazumijevaju da će svi oni biti 100% električnog pogona.

Novi će OS biti krovno softversko rješenje za sve električne modele Volva, a bit će zasnovan na više softverskih dijelova, tj. operacijskih sustava Android Automotive OS, QNX, AUTOSAR i Linux. U razvoju novog sustava Volvo će surađivati s dobavljačima kao što su NVIDIA i Google, javlja Bug.

Volvo je inače bio prvi proizvođač automobila koji je predstavio automobile s infotainment sustavom koji pokreće Googleov OS Android Automotive, s ugrađenim Google Assistantom, Google Mapsom i Google Playom. Stratešku suradnju s Googleom nastavljaju kako bi sve ove tehnologije prešle na sljedeću razinu.

Fokus na vožnju

Tako Volvo Cars i Google zajedno grade korisničko iskustvo za jednostavnu optimizaciju sigurnosti, objavljeno je prošloga tjedna na njihovoj konferenciji o budućnosti Volvo vozila. Dizajn korisničkog iskustva temelji se na pružanju potrebnih informacija vozaču, i to s obzirom na razinu njihove relevantnosti u tijeku vožnje.

One će se dostavljati putem velikog središnjeg zaslona smještenog ispred vozač te head-up zaslona, kojeg se može čitati bez potrebe za odmicanjem pogleda od ceste.

Korisničko iskustvo koje najavljuju bit će dosljedno, čisto i jednostavno pregledno, s minimalističkim i kontekstualnim pristupom. Pruža samo prave i potrebne informacije u pravo vrijeme i osigurava da se vozači Volva mogu usredotočiti na vožnju i ostati sigurni na cesti.

Mobitel kao glavni alat

Osim zaslona u automobilu, sljedeća generacija potpuno električnih automobila marke Volvo omogućit će i izravnu vezu s mobitelima vozača. Sljedeća generacija Volvo automobila koristi telefon kao ključ vozila, a aplikacija Volvo Cars povezat će se sa svim ostalim što dolazi s modernim životom i vlasništvom električnog automobila.

Bit će tu funkcije poput pronalaženja i plaćanja punjenja te povezivanja s ostalim kućnim uređajima, kao i popularne funkcije poput prethodnog zagrijavanja i hlađenja kabine koje se uključuje na daljinu.

Kopirati
Drag cursor here to close