Velike uštede

Volkwagen i Ford najavljuju savez u području komercijalnih vozila

Oba proizvođača automobila razmatrala su čvršću suradnju, budući da globalne trgovinske napetosti prisiljavaju proizvođače da promišljaju gdje će proizvoditi svoja vozila namijenjena tržištima Europe, SAD-a i Kine.
AutoMoto / Flash | 15. 01. 2019. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Automobilski proizvođači Volkswagen i Ford Motor najavljuju zajedničku suradnju u proizvodnji komercijalnih vozila, koja će se vjerojatno pretočiti u zajednički pothvat za razvoj električne i autonomne tehnologije, čime će obje kompanije uštedjeti milijarde dolara.

Te kompanije posljednjih su mjeseci razgovarale o suradnji u proizvodnji kombija i drugih komercijalnih vozila, a njihov savez, odlučile su, neće uključivati spajanje ili razmjenu dioničkih udjela.

Oba proizvođača automobila razmatrala su čvršću suradnju, budući da globalne trgovinske napetosti prisiljavaju proizvođače da promišljaju gdje će proizvoditi svoja vozila namijenjena tržištima Europe, SAD-a i Kine.

Najava ovog saveza posljedica je i rastućeg pritiska na svjetske proizvođače automobila da upravljaju troškovima razvoja električnih i autonomnih vozila, kao i tehnologije potrebne za ispunjavanje strožih standarda emisija za vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Također, usporavanje prodaje na najvećim svjetskim tržištima automobila – Kini i SAD-u – povećalo je pritisak na njih da smanje svoje troškove.

Obrisi saveza između VW-a i Forda uoči automobilskog sajma još se raspravljaju, a pregovori uključuju suradnju u području električnih i autonomnih vozila. Očekuje se da će uključivati zajedničko ulaganje u autonomnu tehnologiju, kažu izvori.

Sklapanje velikog partnerstva vremenski se poklopilo s problemima s kojima se suočavaju automobilski divovi zbog viših troškova čelika i aluminija, povezanih s američkim carinama. Kompanije su također pod sve većim pritiskom da se prilagode konkurenciji iz Silicijske doline.

Rastu i troškovi razvoja s obzirom na nastojanja proizvođača automobila da na tržište izbace visoko automatizirana vozila prije Ubera, Wayma i Tesle, između ostalih.

Ford je nedavno najavio veliko restrukturiranje, koje uključuje postupno gašenje proizvodnje gotovo svih limuzina i kompaktnih vozila u Sjevernoj Americi i ukidanje radnih mjesta u podružnicama širom svijeta.

U Volkswagenu pak pokušavaju prebroditi aferu "Dieselgate", u čijem je središtu bio softver 'odgovoran' za objavu netočnih podataka o emisiji štetnih plinova.

Kopirati
Drag cursor here to close