Hill climb utrka

Volkswagen želi električnim bolidom srušiti rekord Pikes Peaka

Njemački koncern predstavio je svoj bolid kojim će pokušati pobijediti na slavnoj brdskoj utrci u Colorado Springsu ovog lipnja.
AutoMoto / Flash | 23. 04. 2018. u 15:43 Bljesak.info
Kopirati

Pikes Peak je vjerojatno najpoznatija "hill climb" utrka na svijetu koja se vozi u američkom Colorado Springsu – na stazi dugoj 20 kilometara s visinskom razlikom starta i cilja od 1.440 metara. Činjenica da je cilj ove utrke na 4.300 metara nadmorske visine dovela je do toga da u posljednje vrijeme sve više uspjeha na njoj imaju električni automobili, tj. oni koji ne trebaju veliku količinu kisika za sagorijevanje goriva.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ovoj je utrci jedan od zapaženijih rezultata imala i kompanija Rimac Automobili koja je pogonskim sustavom opremila Tajima E-Runner, što je bilo dovoljno za 2. mjesto 2015. godine.

Ove godine u utrku za pobjedom na Pikes Peaku, ali i u lov za rekordom staze (8:57:118) upustit će se i Volkswagen sa svojim električnim bolidom I.D. R Pikes Peak, predstavljenim jučer u Francuskoj, javlja Bug.hr.

VW je ovom zadatku pristupio tako da su pokušali optimizirati odnos snage motora i težine vozila, pa uz "samo" 680 konjskih snaga njihov bolid teži oko 1.100 kg. Naravno, tu je i aerodinamika koja bi trebala pomoći u povećanju efikasnosti i postizanju željenog rezultata.

Iz VW-a poručuju da je ubrzanje I.D. R Pikes Peaka od 0 do 96 km/h (60 mph) ovog vozila 2,25 sekundi – brže čak i od bolida Formule 1 i Formule E. Vozilo pogone dva električna motora koji struju dobivaju iz litij-ionskih baterija, te dodatnih 20% iz regenerativnog kočenja tijekom same utrke.

Trenutačno su u tijeku testiranja ovog vozila, a na njima, kao i na Pikes Peaku 24. lipnja za upravljačem će sjediti Romain Dumas, pobjednik ove utrke u tri od njezina posljednja četiri izdanja.

Kopirati