Hill climb utrka

Volkswagen želi električnim bolidom srušiti rekord Pikes Peaka

Njemački koncern predstavio je svoj bolid kojim će pokušati pobijediti na slavnoj brdskoj utrci u Colorado Springsu ovog lipnja.
AutoMoto / Flash | 23. 04. 2018. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pikes Peak je vjerojatno najpoznatija "hill climb" utrka na svijetu koja se vozi u američkom Colorado Springsu – na stazi dugoj 20 kilometara s visinskom razlikom starta i cilja od 1.440 metara. Činjenica da je cilj ove utrke na 4.300 metara nadmorske visine dovela je do toga da u posljednje vrijeme sve više uspjeha na njoj imaju električni automobili, tj. oni koji ne trebaju veliku količinu kisika za sagorijevanje goriva.

Na ovoj je utrci jedan od zapaženijih rezultata imala i kompanija Rimac Automobili koja je pogonskim sustavom opremila Tajima E-Runner, što je bilo dovoljno za 2. mjesto 2015. godine.

Ove godine u utrku za pobjedom na Pikes Peaku, ali i u lov za rekordom staze (8:57:118) upustit će se i Volkswagen sa svojim električnim bolidom I.D. R Pikes Peak, predstavljenim jučer u Francuskoj, javlja Bug.hr.

VW je ovom zadatku pristupio tako da su pokušali optimizirati odnos snage motora i težine vozila, pa uz "samo" 680 konjskih snaga njihov bolid teži oko 1.100 kg. Naravno, tu je i aerodinamika koja bi trebala pomoći u povećanju efikasnosti i postizanju željenog rezultata.

Iz VW-a poručuju da je ubrzanje I.D. R Pikes Peaka od 0 do 96 km/h (60 mph) ovog vozila 2,25 sekundi – brže čak i od bolida Formule 1 i Formule E. Vozilo pogone dva električna motora koji struju dobivaju iz litij-ionskih baterija, te dodatnih 20% iz regenerativnog kočenja tijekom same utrke.

Trenutačno su u tijeku testiranja ovog vozila, a na njima, kao i na Pikes Peaku 24. lipnja za upravljačem će sjediti Romain Dumas, pobjednik ove utrke u tri od njezina posljednja četiri izdanja.

Kopirati
Drag cursor here to close