T1

Volkswagen predstavio Samba Bus: Klasika na električni pogon

Spomenuti kombi prvobitno je trebao biti predstavljen na sajmu automobila u Essenu, no kako je on otkazan zbog Korona virusa, kompanija ga je odlučila predstaviti online
AutoMoto / Flash | 21. 03. 2020. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kompanija za proizvodnju automobila Volkswagen predstavila je u četvrtak putem interneta novu verziju popularnog kombija T1 Samba Bus.

Spomenuti kombi prvobitno je trebao biti predstavljen na sajmu automobila u Essenu, no kako je on otkazan zbog Korona virusa, kompanija ga je odlučila predstaviti online, piše Bajtbox.

Foto: VW / Volkswagen predstavio Samba Bus

Sam Bus iz 1966 VW T1 dolazi sa modernim električnim pogonom. Maksimalna brzina koju postiže ovaj automobil je 130 km/h, a ograničena je zbog zaštite baterija. No, za razliku od T1 sa pogonom na benzin koji doseže maksimalnu brzinu od 105 km/h, ipak električni T1 donosi poboljšanje.

Foto: VW / Volkswagen predstavio Samba Bus

Kada je riječ o snazi motora, ovaj automobil dolazi sa motorom snage 61 kW (82 KS). Najveći okretni moment je duplo veći od prvobitnog motora od 102 Nm i sada je 212 Nm.

Električni motor i mjenjač postavljeni su u zadnjem dijelu VW e-Bulli, a radi se o jednobrzinskom mjenjaču koji dolazi sa polugom zupčanika koja je postavljena ispod prednjih sjedišta. Mjenjač nudi pet mogućnosti za postavke prijenosa (P, R, N, D, B), a potonje B odnosi se na mogućnost vozača da obnovi energiju prilikom kočenja.

Foto: VW / Volkswagen predstavio Samba Bus

Automobil dolazi sa Litij-onskom baterijom od 45 kW/h i ona se nalazi u centralnom dijelu poda. Iz Volkswagena navode da će baterija pružiti 200 km voženja sa jednim punjenjem. Bateriju ćete napuniti DC punjačem koji ima snagu punjenja od 50 kW, a za 40 minuta će se napuniti 80 posto baterije.

Foto: VW / Volkswagen predstavio Samba Bus

Automobil donosi redizajn koji se odnosi na korištenja osovina s više veza, tu su pregibni nosači, amortizeri sa opcijom postavki te četiri kočnice sa unutrašnjom ventilacijom.

Enterijer automobila donosi novine u odnosu na prethodnika koje se ugledaju u podu od punog drveta, brzinomjeru sa digitalnim ekranom, novom automatskom ručicom mjenjača itd.

Foto: VW / Volkswagen predstavio Samba Bus

Kada je riječ o eksterijeru vozilo dolazi sa narančastim nijansama, stražnjim LED svjetlima koja služe i kao indikatori punjenja, te prednjim okruglim LED svjetlima, piše Bajtbox.

Vozilo košta 64.900 eura, a pretpostavlja se da će T2 i T3 električniji kombiji imati sličnu cijenu.

Kopirati
Drag cursor here to close