SAD

Volkswagen pred sudom

Američki glavni državni odvjetnik Jeff Sessions priopćio je kako optužbe pokazuju da je “Volkswagenova spletka o varanju zakonskih uvjeta išla sve do vrha tvrtke”.
AutoMoto / Flash | 04. 05. 2018. u 07:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni istražitelji Detroita u četvrtak su objavili optužbe protiv bivšeg glavnog direktora Volkswagena Martina Winterkorna kojeg terete za zavjeru oko varanja regulatora oko emisije štetnih plinova dizel automobila.

Volkswagen još nije komentirao ovaj slučaj.

Optužba je podnesena tajno u ožujku, a otkrivena je na američkom okružnom sudu na dan godišnjeg sastanka Volskwagena u Njemačkoj. Winterkorn je podnio ostavku ubrzo nakon što je skandal oko automobila zagađivača izašao u javnosti u Sjedinjenim Državama u rujnu 2015.

Američki glavni državni odvjetnik Jeff Sessions priopćio je kako optužbe pokazuju da je “Volkswagenova spletka o varanju zakonskih uvjeta išla sve do vrha tvrtke”, piše Hina.

Winterkorna se optužuje za zavjeru za varanje Sjedinjenih Država, lažnu komunikaciju i kršenje Zakona o čistom zraku između najmanje svibnja 2006. do studenog 2015., upotrebom nelegalnog softwarea koji je Volkswagenovim dizelskim automobilima omogućavao da oslobađaju veću količinu štetnih plinova bez da se to otkrije.

Volkswagen je ranije tvrdio da su samo niže razine u tvrtci znale za ovu prijevaru, no ova optužnica tvrdi kako je Winterkorn znao za to već u svibnu 2014., a da se u srpnju 2015. dogovorio s ostatkom vodstva tvrtke da će nastaviti varati i “obmanjivati američke regulatore”, tvrte tužitelji.

Sveukupno je optuženo devetero ljudi, a dvoje je priznalo krivnju. Jedan talijanski građanin, bivši menadžer u Audiju, u Njemačkoj je i čeka izručenje.

Šestero bivših direktora Volkswagena koji su optuženi nalaze se u Njemačkoj i izbjegavaju američke istražitelje jer Njemačka obično ne izručuje svoje građane.

Kopirati
Drag cursor here to close