Lanci dobavljača

Volkswagen po FBiH traži proizvođače autodijelova

AutoMoto / Flash | 02. 12. 2016. u 15:53 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volkswagenov stručni tim i izaslanstvo vlade FBiH posljednjih tjedana intenzivno posjećuju tvrtke diljem FBiH, tražeći potencijalne partnere koji bi mogli proizvoditi dijelove za njemačkog automobilskog diva. Ideja je rođena početkom 2016. godine kada je premijer FBiH Fadil Novalić s predstavnicima njemačke vlade dogovorio da se kroz lance dobavljača Volkswagena pokušaju osigurati određeni poslovi tvrtkama iz BiH, koje mogu raditi u automobilskoj industriji.

Vlada Njemačke i Volkswagen Group ovlastili su bivšeg direktora Volkswagena dr. Reinharda Junga da zastupa interese njemačke grupe u razgovorima s vladom FBiH i tvrtkama. "Dosad smo posjetili 30-ak tvrtki provjeravajući kapacitete, radnike i strojeve, dakle, zatečene standarde", kaže za portal Klix.ba Almin Mališević iz Udruženja metalne i elektro industrije Privredne komore FBiH, u čijem sastavu djeluje Grupacija automobilske industrije.

Prema njegovim riječima, tri BiH tvrtke već su potpisale ugovor s Volkswagenom, a još tri su na dobrom putu da to uskoro urade", ističe Mališević. Kompanije Bekto Precisa, Saraj Komerc i Strojal su potpisale ugovore s Volkswagenom i trenutno rade na njihovoj realizaciji.

Pobjeda iz Tešnja je u fazi izrade ponuda i očekuje dobivanje posla, Plamingo je u fazi uvođenja potrebnog standarda ISO TS i nakon toga će ući u dobavljački lanac VW-a i raditi na dobivanju posla, dok TMD Group razgovora s Volkswagenom o proizvodima koje može raditi. U sljedećem razdoblju izaslanstvo će posjetiti i brojne druge tvrtke u Federaciji za koje se smatra da imaju mogućnosti proizvodnje za Volkswagen. Općenito, da bi neka tvrtka radila u automobilskoj industriji, odnosno proizvodila dijelove koji se ugrađuju u automobile, mora imati ISO TS standard.

"Neke tvrtke u našoj zemlji nisu imale taj standard pa su krenule u njegovo uvođenje, a neke su ga već uvele i počele dobivati poslove od VW-a", objašnjava Mališević. Samo tvrtka Volkswagen Sarajevo u Bosni i Hercegovini dosad je izravno radila za Volkswagen Group.

Prije nekoliko dana izaslanstvo Volkswagena posjetilo je Unsko-sanski kanton. Prema riječima Nihada Šušnjara, glavnog tajnika Privredne komore USK-a, izaslanstvo je boravilo u tvrtkama Remus, ZAH, Novi most i PVC Stolarija Horozović.

"Posjetit ćemo još dvije tvrtke u Bosanskoj Krupi koje bi potencijalno mogle ući u Volkswagenov lanac jer se već bave proizvodnjom dijelove za druge svjetske kompanije", kaže Šušnjar.

Kopirati
Drag cursor here to close