MEB platforma

Volkswagen planira električni automobil jeftiniji od 20.000 eura

Njemački koncern ima velike planove za svoju modularnu električnu platformu MEB, a najjeftinijim modelom žele "ubiti" Teslin Model 3.
AutoMoto / Flash | 09. 11. 2018. u 19:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve su češće vijesti o Volkswagenovim naporima na području električnih automobila. O ozbiljnosti kojom pristupaju razvoju novog segmenta mnogo govori činjenica da je CEO kompanije Herbert Diess nedavno izjavio da je njemačka autoindustrija pred izumiranjem.

Dodatno Njemačka je počela zabranjivati dizelska vozila, pa se kao spas velikog broja radnih mjesta sve češće spominje prelazak na električne automobile.

VW je već mnogo uložio u razvoj svoje modularne platforme MEB na kojoj će zasnivati nekolicinu modela, a nedavno su objavili i planove o proizvodnji 300.000 električnih vozila godišnje u Kini.

Jedan od najočekivanijih modela koje je ovaj koncern najavio trebao bi biti Neo, tzv. električni nasljednik Golfa (na naslovnoj slici). S cijenom "upola manjom od Tesle" ovaj model se spominjao kao "ubojica" Modela 3, sve dok se nije pojavio – "MEB entry", javlja Bug.hr.

Ulazni model, tj. najjeftiniji automobil koji će Volkswagen izrađivati na MEB platformi proizvodit će se u količinama od oko 200.000 komada na godinu, bit će smješten u "subcompact" klasu, a početna bi mu cijena trebala biti oko samo 18.000 eura. Planirani početak proizvodnje, koja će se odvijati u tvornici u njemačkom Emdenu, je tek iza 2020. godine.

Teslinom Modelu 3 ovaj bi model trebao konkurirati tek po cijeni, mogao bi biti najjeftiniji električni automobil na tržištu, no veličinom i opremom sigurno će biti klasu ili dvije ispod Tesle. Ako govorimo o električnom automobilu za mase, Volkswagenov plan zvuči mnogo realnije od Teslinog.

Sljedećeg tjedna nadzorni odbor ovog koncerna trebao bi donijeti odluke koje se tiču budućnosti kompanije, pa tako i strateškog zaokreta prema električnim vozilima u narednim godinama.

Kopirati
Drag cursor here to close