Kreće utrka

Volkswagen napada Teslu

U Volkswagen Groupu odlučili su se na dodatne investicije u elektrifikaciju te će tijekom sljedećih pet godina potrošiti čak 73 milijarde eura na digitalizaciju, električne i hibridne automobile.
AutoMoto / Flash | 17. 11. 2020. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno istraživanje pokazalo je kako je, kada su pitanju tehnologija i računalo za autonomnu vožnju, Tesla čak šest godina ispred tradicionalnih proizvođača automobila.

Iako je većina njih ubrzala istraživanje i razvoj električnih vozila, baterijske i autonomne tehnologije, proći će još vremena dok se približe Musku i njegovoj kompaniji. Najozbiljnije planove na tom polju, čini se, ima Volkswagen.

Njemački automobilski div, dijelom i pod utjecajem dieselgatea, već je ranije najavio investiranje velikog novca u elektrifikaciju, a sada su najavili dodatno povećanje ulaganja u električna vozila, napredni softver i tehnologiju za autonomnu vožnju.

Nove investicije usmjerene su prema budućnosti u kojoj bi cestama diljem svijeta trebali dominirati automobili s električnim motorima, a u Volkswagenu se nadaju kako će i u takvim uvjetima njihova vozila biti u vrhu.

Prvi čovjek kompanije, Herber Diess, komentirajući najave o povećanju investicija, nije se libio priznati koji je cilj kompanije: Da, bit će to utrka s Teslom. Podsjetimo, Diess se, prilikom nedavna posjeta Elona Muska Njemačkoj, sastao sa šefom Tesle te je isprobao Model Y koji ga je prilično impresionirao.

No i njemačka kompanija ima svoje velike adute na ovom tržištu - ID.3, koji bi trebao biti njihov najpopularniji e-automobil, neka vrsta nasljednika Bube i Golfa te ID.4, električni SUV za kojim vlada veliki interes.

Prema novim planovima, tijekom sljedećih pet godina Volkswagen Group potrošit će skoro 73 milijarde eura na elektrifikaciju, hibride i digitalnu tehnologiju, što je dodatno povećanje u odnosu na ranije najave.

Naime, dok su prethodno namjeravali uložiti 40 posto ukupnih investicija na navedene digitalne tehnologije i elektrifikaciju tijekom sljedećih pet godina, sada su najavili kako će taj udio iznositi skoro 50 posto, renosi Zimo.

Ulaganja u modernu tehnologiju i digitalizaciju tako će se udvostručiti i iznosit će 27 milijardi eura do 2025. godine, oko 35 milijardi eura uložit će u e-vozila, dok će oko 11 milijardi investirati u razvoj hibridnih vozila baziranih na aktualnim modelima.

Diessu je jasno kako je Tesla u velikoj prednosti na tržištu električnih vozila, no imaju i oni svojih prednosti poput, naglasio je, rasprostranjenog prodajnog lanca za prodaju Volkswagenovih vozila.

Bit će prilično zanimljivo vidjeti kako će ovo tržište izgledati za 5 godina - za očekivati je da će e-vozila biti još pristupačnija, nadamo se kako će baterije biti snažnije te da će biti dovoljan broj punionica na kojima će se baterije moći napuniti jako brzo.

Kopirati
Drag cursor here to close