Odšteta

Volkswagen će isplatiti 10,2 milijarde dolara odštete

AutoMoto / Flash | 24. 06. 2016. u 09:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volkswagen (VW) je pristao platiti 10,2 milijarde dolara u sklopu nagodbe s nekoliko stotina tisuća vlasnika automobila u SAD-u koji su podnijeli tužbu zbog softvera kojim je njemački automobilski div lažirao razinu ispušnih štetnih plinova na eko-testu, pišu inozemni mediji.

Većina toga iznosa ići će za naknadu štete vlasnicima 482 tisuće dvolitarskih dizelskih automobila s ugrađenim programima kojima su lirane razine ispušnih plinova. Vlasnici automobila mogli bi dobiti odštete u rasponu od po tisuću do sedam tisuća dolara ovisno o starosti vozila, prenose inozemni mediji.

Takav sporazum mogao bi se još promijeniti kada u utorak nadležni sudac objavi službenu odluku, kazali su neimenovani izvori. Odvjetnici koji zastupaju vlasnike automobila, Volkswagen i Američka agencija za zaštitu okoliša još nisu dogovorili korake koje bi VW morao poduzeti radi otklanjanja problema.

Njemačkom proizvođaču i dalje prijete optužbe vezane za trolitarske dizelske automobile, kao i potencijalno velike globe američkih regulatornih vlasti te moguće kaznene prijave. Kompanija je ove godine već udvostručila sredstva rezervirana za potrebe podmirenja troškova vezanih uz skandal, na 16,2 milijardi eura.

U srijedu je izvršni direktor VW-a Matthias Mueller dioničarima uputio najnoviju ispriku, ističući kako je loše upravljanje u suprotnosti sa svime što VW simbolizira. Mueller još ne iznosi ukupne troškove skandala s emisijama dok konačni sporazum s američkim vlastima ne bude postignut.

U VW-u su u rujnu prošle godine priznali da su ugradili sporne uređaje odnosno softver u dizelskim motorima u SAD-u koji su mogli otkriti kada su motori podvrgnuti testiranju razine emisija. Nakon toga su otkrili da se to odnosi na više od 11 milijuna automobila diljem svijeta. Iz Volkswagena su zasad poručili da ne mogu davati komentare prije donošenja sudske odluke.

Kopirati
Drag cursor here to close