Kuvajt

Vlasti pokušavaju ukloniti najveće odlagalište guma na svijetu

Višegodišnje odlagalište guma motornih vozila u Kuvajtu slovi za najveće “groblje guma“ u svijetu, a vlasti zaljevske zemlje pokušavaju naći rješenje za potencijalni zdravstveni i ekološki problem.
AutoMoto / Flash | 12. 08. 2021. u 18:35 Anadolija Agencija
Je li ovo najveće odlagalište guma na svijetu?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Višegodišnje odlagalište guma motornih vozila u Kuvajtu slovi za najveće “groblje guma“ u svijetu, a vlasti zaljevske zemlje pokušavaju naći rješenje za potencijalni zdravstveni i ekološki problem.

Riječ je o odlagalištu starih guma koje se nalazi na periferiji grada Al Jahra na sjeverozapadu Kuvajta, a lokalni aktivist Abdullah al-Bunyan kazao je da se na njemu nalazi više od 50 milijuna odloženih guma.

Automobilske i kamionske gume se tu sakupljaju već dva desetljeća i aktivisti upozoravaju da postaju sve ozbiljniji ekološki i zdravstveni rizik.

Posljednja nesreća koja je izazvana odlagalištem guma bio je veliki požar koji je nedavno izbio na cesti Al-Salimi na jugu Kuvajta. Nadljudskom borbom vatrogasci su uspjeli ukrotiti vatrenu stihiju i spriječiti još veću katastrofu u regiji.

I na najvećem odlagalištu guma kod Al Jahra je prvi požar zabilježen u travnju 2012. godine, a vatrogascima su trebala tri dana da ga ugase. Slični požari s materijalnom štetom zabilježeni su i u studenom 2019. i u listopadu prošle godine.

Vlasti Kuvajta pokušavaju naći održivo rješenje za odlaganje automobilskih guma i već su pokrenule nekoliko projekata. Domaćoj kompaniji je odobren i izvoz pet milijuna guma.

Najveći projekti se odnose na mljevenje starih guma kako bi se omogućilo njihovo korištenje u tvornicama koje vlada podiže u toj regiji. Trenutno u toj kuvajtskoj regiji postoji jedna tvornica koja se bavi izvozom, mljevenjem i reciklažom starih guma, a počela je gradnja još dva takva pogona. Vlada planira podizanje ukupno pet postrojenja.

Generalni direktor Industrijskog vijeća Kuvajta Abdulkerim Taki ranije je kazao da je na periferiji Al Jahra samljeveno 48 milijuna od tada postojećih 57 milijuna starih guma, a da se radi na procesu premještanja preostalih guma.

Zastupnik u Gradskoj skupštini Kuvajta, glavnog grada istoimene države, Hasan Kemal za AA je kazao da se u regiji Al-Salimi grade tri odlagališta guma na području od dva milijuna kvadratnih metara.

“Na tom području će biti podignuta 52 postrojenja za reciklažu guma, papira, plastike i sličnog otpada“, naveo je Kamal.

Član Gradske uprave Hamud al-Anzi je rekao da se radi na transferu starih guma na lokaciju određenu za izgradnju kompleksa za reciklažu.

“Međutim, sve to sporo ide s obzirom na enormne količine guma. Potrebno je omogućiti da se u to uključe i volonteri. Pozivamo i transportne kompanije da se uključe i pokažu društvenu odgovornost“, naglasio je Al-Anzi.

Kopirati
Drag cursor here to close