Poznata i cijena

VIDEO | Prvi leteći automobil pušten u prodaju

AutoMoto / Flash | 18. 02. 2017. u 08:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemska tvrtka otvorila je listu naružbi za svoj "leteći automobil", prvi takve vrste u svijetu. No nemojte puno očekivati. Iako mnogi misle da će prvi leteći automobili biti hibrid automobila i zrakoplova u praksi se stvari pokažu banalnijima.

Tako je i u slučaju ovog proizvoda imena Liberty, koji je u stvari klasična trokolica s mogućnosti transformacije u žirokopter.

I ovakav, to je proizvod koji će sasvim sigurno izazvati veliki interes. Posebno jer je lista narudžbi netom otvorena, a isporuke prvih primjeraka očekuju se početkom iduće godine. Nude se dvije izvedbe, koje se međusobno razlikuju opremom i mogućnostima indvidualizacije, ali i činjenicom da će Pioneer izvedba biti prva dostupna, javlja Index.hr.

Konkretna razlika iznosi 200.000 eura, odnosno cijena svakog pojedinog primjerka iz prve serije od 90 komada iznosi čak pola milijuna eura.

Za pomalo bezobrazan iznos dobivate "prvi u svijetu leteći auto", kako ga tvrtka promovira, a koji na cesti vozi do 100 km/h u devet sekundi i postiže 160 km/h. Osim aktivnog ovjesa vrijedi spomenuti pogonski motor snage 75 kW/102 KS.

Ako želite poletjeti na rastvaranje rotora valja pričekati nekih pet minuta, a potom i ručno rastvoriti lopatice rotora i elise prednjeg propelera. S obzirom da se radi o žirokopteru, krila nisu potrebna već uzgon generiraju krila rotora, a za uzlijetanje i slijetanje je potreban određena doza ravne površine.

Pal-V procjenjuje kako Liberty s jednim punjenjem rezervoara može letjeti oko 400 km pri punom opterećenju s dva putnika u kabini. Ukoliko letite sami doseg je oko 500 km. U oba slučaja maksimalna brzina je deklarirana na 180 km/h.

Kopirati
Drag cursor here to close