Top Gear

VIDEO| Najstariji Porsche na svijetu u rukama Chris Harrisa

Ovaj je auto bio osobno vozilo Ferdinanda i njegovog sina Ferryja Porschea, a spada u red najznačajnijih automobila prošlog stoljeća.
AutoMoto / Flash | 12. 08. 2019. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Auto pomalo čudnog izgleda je jedan od najznačajnijih automobila u povijesti automobilizma.

Neki će reći da izgleda kao NLO, neki da ne liči na Porsche, ali svi će se složiti da je poseban. A posebnim ga čini i činjenica da je to prvi Porsche koji je označio start danas slavne kompanije. I ne samo to, ovaj je auto bio osobno vozilo Ferdinanda i njegovog sina Ferryja Porschea, a spada u red najznačajnijih automobila prošlog stoljeća. Karika je to koja spaja VW Beetle i Porsche 356, prenosi Index. 

A priliku da ga osobno isproba dobio je Chris Harris. Ovaj auto nastao je tako što je Ferdinand Porsche poželio napraviti lakšu i bržu izvedbu KdF-Wagena, prve verzije VW Beetle, a potom je bio podloga za razvoj 356-ice. Motor i podvozje su isti, ali sve ostalo je unikat. Po uzoru na zrakoplovnu industriju automobil je dobio karoseriju od lagane aluminijske legure, a dijelovi su spojeni zakovicama. Standardni 1.0 motor ojačan na 32 KS dovoljan da ovaj Porsche pojuri do 141 km/h.

I tu nije kraj iznenađenjima, jer Type 64 ide u prodaju. Bit će ponuđen 15. kolovoza na aukciji u Montereyu, a s obzirom na povijesnu vrijednost, mogao bi dostići cijenu veću od 10 milijuna dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close