Pop.Up

VIDEO | Airbus u Ženevi predstavio koncept letećeg automobila

AutoMoto / Flash | 09. 03. 2017. u 16:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već smo u nekoliko navrata pisali o Airbusovom projektu Vahana u sklopu kojeg je, više-manje u tajnosti, razvijan koncept električnog autonomnog letećeg automobila.

Do sada su u javnost stizale samo skice i opisi ovakvog revolucionarnog koncepta, no sada je po prvi puta Airbus prikazao prve rezultate rada svojih stručnjaka.

Na najvećem europskom sajmu automobila u Ženevi ovoga su tjedna predstavili Pop.Up, koncept modularnog letećeg vozila koje se može gradom kretati na više načina, piše Bug.hr.

Osnova Pop.Upa, razvijenog u suradnji s kompanijom Italdesign, jest putnička kapsula nalik na automobile marke Smart.

Ta se kapsula, inače izrađena od ugljičnih vlakana, može postaviti na podvozje s četiri kotača i služiti kao obični mali gradski automobil.

No, na nju se može priključiti i sustav s četiri rotora koji bi je pretvorio u letjelicu – svojevrsni putnički dron. Slično Ehangu čiji bi dronovi uskoro trebali početi letjeti u Dubaiju, i u Airbusu planiraju ove kapsule učiniti dostupnima na zahtjev.

Putnici bi trebali moći naručiti vožnju ovakvim prijevoznim sredstvom putem mobitela, i potom odabrati hoće li na odredište stići cestom ili zrakom.

Dodatno, spominje se i mogućnost integriranja Pop.Up kapsula u neki od sustava Hyperloopa. To znači da bi u budućnosti bilo moguće koristiti čak tri različita načina prijevoza bez napuštanja udobnog sjedišta u Airbusovoj kapsuli.

Kopirati
Drag cursor here to close