Kampanja "Sigurno vezani u vozilu"

Vežete li pravilno dječju autosjedalicu?

Kampanja "Sigurno vezani u vozilu" trajat će do kaja godine
AutoMoto / Flash | 18. 03. 2019. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prometne nezgode na bosanskohercegovačkim cestama godišnje odnose više od 300 ljudskih života, dok oko 11.000 osoba bude lakše ili teže ozlijeđeno. Nažalost dio tih statističkih brojki su i djeca. Tako je prema posljednjim podacima 2016. godine u BiH smrtno stradalo 12 djece, dok ih je oko 200 pretrpjelo teške tjelesne ozljede, navodi se u informaciji iz BIHAMK-a.

Statistički podaci pokazuju da svake tri minute na cestama širom svijeta smrtno strada jedno dijete, dok na cestama širom Europe godišnje smrtno strada više od 800 djece uzrasta do 15 godina, dok oko 100.000 bude teško ozlijeđeno. Trideset i šest posto nastradale djece su bili putnici u vozilu.

Autosjedalica spašava život

Značajan broj dječjih života (80 posto stradalih) mogao bi biti spašen, kada bi koristili jedini sustav zaštite djece u vozilu- sigurnosne autosjedalice. Nažalost, prema istraživanjima o upotrebi sigurnosnih dječjih autosjedalica koje je proveo BIHAMK, utvrđeno je da je u uvjetima gradske vožnje samo 27,7 posto djece bilo ispravno vezano u dječjem sjedištu tijekom vožnje.

Približno isti poražavajući postotak je i kod upotrebe sigurnosnih autosjedalica u uvjetima izvangradske vožnje, gdje su brzine kretanja vozila veće i mogućnost preživljavanja u slučaju prometne nezgode znatno manja. Postotak pravilne upotrebe autosjedalice tijekom izvangradske vožnje je samo 29,8 posto, što znači da petero od sedmero djece nije bilo vezano u autosjedalici tijekom vožnje.

BIHAMK kao jedna od vodećih organizacija u oblasti unapređenja sigurnosti cestovnog prometa u suradnji s JP Ceste FBiH, a pod pokroviteljstvom Međunarodne Automobilističke Federacije (FIA) nastavlja realizaciju prometno-preventivne kampanje koja se odnosi na korištenje dječjih autosjedalica pod nazivom "Sigurno vezani u vozilu". Spomenuta kampanja provodi se u okviru UN Dekade, akcije za cestovnu sigurnost, i usmjerena je na podizanje svijesti roditelja o značaju korištenja sigurnosnih autosjedalica za vrijeme vožnje.

Kampanja

Kampanja će biti realizirana prema programu od 19. do 26. ožujka, u Ključu, Velikoj Kladuši, Cazinu, Bosanskom Petrovcu, Živinicama, Gračanici, Tešnju i Maglaju.

U okviru navedene kampanje, koja će trajati do kraja godine, u svim većim gradovima planirano je da se kroz simulaciju prometnih nezgoda, korištenjem Simulatora sudara, ukaže na značaj korištenja sistema dječje zaštite.

Planirana je i podjela informativno-edukativnih letaka, naljepnica i majica, dok će u okviru digitalne kampanje na web stranici BIHAMK-a, Facebook-u, Youtube kanalu BIHAMK-a i drugim vanjskim web stranicama biti prikazani video spotovi koji govore o riziku nekorištenja sistema dječje zaštite u vozilu. Pripadnici MUP-a će također upozoravati vozače-roditelje, na zakonsku obvezu vezivanja pojaseva i korištenja dječjih autosjedalica.

U okviru navedene kampanje bit će održana i predavanja vezana za povećanje stupnja sigurnosti u prometu učenicima svih srednjih škola u Velikoj Kladuši, pod nazivom "Sekunda koja život znači", te će se sudionicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola podijeliti i informativno-edukativni letci koji tretiraju ovu temu. Pored predavanja s prezentacijom održat će se i simuliranja prometnih nezgoda korištenjem Simulatora čeonog sudara. Predavanje o sigurnom ponašanju u prometu u srednjim školama u Velikoj Kladuši podržala je i Općina Velika Kladuša, kao i Međunarodna Automobilistička Asocijacija (FIA).

Kopirati
Drag cursor here to close