Dvije zvijezde

Vettel je napustio Ferrari zbog Leclerca

''Iz vrlo jednostavnih razloga, financijski ne možemo priuštiti dvije takve vrhunske zvijezde'', naglasio je Marko.
AutoMoto / Flash | 13. 05. 2020. u 12:33 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo je bila šesta godina u Ferrariju. Ostvario je 14 pobjeda, 12 puta imao najbolju startnu poziciju, 54 puta se popeo na postolje. To je napravio Sebastian Vettel, treći Nijemac vozač u povijesti ove momčadi. Netko će reći premalo, netko će reći sasvim dovoljno da završi na listi onih koji su uspjeli ostaviti određeni trag vozeći za jednu od najvećih u povijesti ovog sporta.

Međutim, gledajući iz kuta Sebastiana Vettela, vjerojatno on sam je očekivao više. Ipak, u Ferrari je stigao kao četverostruki svjetski prvak. Nažalost, vozio je za Ferrari u vrijeme dominacije momčadi Mercedesa. Uradio je puno Vettel, ako se gleda napredak kompletne momčadi, međutim očito su se neke stvari počele mijenjati dolaskom ambicioznog, sve boljeg i sve bržeg Charlesa Leclerca na mjesto Kimija Räikkönena.

Mladi Leclerc je na kraju imao jednu pobjedu više (2:1), dok je u kvalifikacijama bio još uspješniji (7:2 omjer pole positiona). Da stvari ne idu u najboljem pravcu pokazala je recimo utrka u Brazilu kada je došlo do sudara. Šef momčadi Ferrarija Mattia Binotto je tijekom cijele godine činio sve što je mogao kako bi situaciju držao pod kontrolom, Seb je imao prednost u svim situacijama 50-50, međutim kako je sezona prolazila, Leclerc je vozio sve bolje.

Video: Vettel vs. Leclerc 2019.

Nijemac se očito nije mogao nositi s činjenicom da više nije čvrsto prvi vozač momčad, pa je počeo praviti na stazi i neke početničke greške. Uz sve to, momčad je odlučila u novonastaloj situaciji pružiti Sebastianu Vettelu ugovor na jednu sezonu, uz drastično smanjenje plaće te status jednakog vozača s mladom zvijezdom iz Monaca, što Vettel nije mogao prihvatiti.

''Kako bi se izvukli najbolji mogući rezultati ključno je da sve strane rade u savršenom skladu. Momčad i ja smo shvatili da više nemamo zajedničku želju za suradnjom nakon ove sezone. Ono što se događalo posljednjih mjeseci rezultiralo nas je da se osvrnemo na prave prioritete u životu pa ću se i ja fokusirati na ono što je zaista važno kad je riječ o mojoj budućnosti. Financijski aspekt nije igrao ulogu u ovoj zajedničkoj odluci. To nije moj način razmišljanja kad donosim odluke i nikad neće biti. Moj cilj je završiti svoje poglavlje s Ferrarijem i s njima podijeliti još lijepih trenutaka, uz ove koje smo već proživjeli'', istaknuo je Vettel o čijem nasljedniku se već špekulira.

Video: Sebastian Vettel & Scuderia Ferrari 2018.

U igri su dva imena Carlos Sainz i Daniel Ricciardo. Netko je naravno u priču pokušao ubaciti i Maxa Verstappena, što je ovaj odbacio.

''Netko je pokrenuo sve te špekulacije, ali ja nisam taj koji će zamijeniti Vettela. Ja sam vozač Red Bulla, vjerujem da će momčad Ferrarija pronaći pravo rješenje'', izjavio je Verstappen. Oglasio se i Helmut Marko odbacujući eventualne mogućnosti za povratak Vettela u Red Bull.

Marko je ranije za Sky izjavio da je povratak malo vjerojatan :

''Iz vrlo jednostavnih razloga, financijski ne možemo priuštiti dvije takve vrhunske zvijezde'', naglasio je Marko.

Je li Mercedes moguća opcija za Vettela? U ovakvoj situaciji teško je bilo što prognozirati, ali nije isključeno jer ne treba zaboraviti kako vozačima Mercedesa, Hamiltonu i Bottasu ugovori ističu na kraju ove sezone.

Kopirati
Drag cursor here to close