Statistika

Veće kazne za vozače dale prve rezultate

Smanjen broj poginulih na putovima u Republici Srpskoj.
AutoMoto / Flash | 10. 10. 2017. u 22:01 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na putovima u Republici Srpskoj u prvih devet mjeseci ove godine poginulo je 80 osoba, a u istom periodu prošle godine broj poginulih iznosio je 98, rekao je danas Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa RS, javlja agencija Anadolija.

Krsto Lipovac, član Savjeta za sigurnost prometa, nakon danas održane sjednice Savjeta rekao je da je na osnovu podataka o prometnim nesrećama i nastradalim u prometnim nesrećama primjetno da je uspostavljen pozitivan trend.

"Imamo smanjenje broja poginulih i teško ozlijeđenih i konačno se približavamo ciljevima predviđenim Strategijom sigurnosti prometa u RS", kaže Lipovac.

Prema njegovim riječima za smanjenje broja poginulih u prometnim nesrećama važan efekt imao je rad prometne  policije i izgradnja autoputova u RS.

Milija Radović naglasio je da je značajan doprinos za poboljšanje sigurnosti prometa dalo i donošenje Izmjena Zakona o sigurnosti prometa na putovima u Bosni i Hercegovini.

"Poseban efekt ima odredba Zakona da ako za 20 kilometara na sat prekoračite brzinu osim novčane kazne ide i mjera zabrane upravljanja motornim vozilom na najmanje mjesec dana", kazao je on.

Govoreći o uzrocima prometnih nesreća, rekao je i da je ova mjera utjecala i na to, pa je brzina sada uzrok oko 21 posto nesreća, dok su češći uzrok "radnje vozilom u prometu" koje su na prvom mjestu.

Na sjednici Savjeta analizirani su i rezultati identifikacije "crnih točaka" na putovima u RS, pri čemu su na dva od devet ovakvih mjesta identificiranih 2015. godine radovi u tijeku, a za ostalih sedam počeo je proces javnih nabavki.

Kopirati
Drag cursor here to close